Doğa MücadelesiManşetYerel

Ordulular maden ocağına geçit vermedi: Köyümüzü talan ettirmeyeceğiz

0

Ordu’nun Ulubey ilçesinde Yeni Sayaca ve Çatallı mahallerini kapsayan bentonit madeni için başlatılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) için açılan davada Ordu İdare Mahkemesi ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.

Ordu Çevre Derneği ve Yeni Sayaca halkının bentonit madeni için alınan “ÇED gerekli değildir” kararına açtıkları davada bilirkişi heyeti incelemesi yapılmış ve rapor maden işletmesinin aleyhine çıkmıştı. Mahkeme de projeye ilişkin olarak “telafisi olanaksız zararlara neden olacağı” gerekçesiyle “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

Dava öncesi bölge sakinleri maden işletmesini istemediklerini vurgulayarak çeşitli eylemler yapmışlardı. Yurttaşlar madene karşı mücadeleyi Ordu Çevre Derneği’yle birlikte yürütürken kendi aralarında birliği ve dayanışmayı sağlamak için Sayaca Çevre Platformu‘nu kurdu.

‘Şirketler para kazanacak diye köyümüzü talan ettirmeyeceğiz’

Sayaca Çevre Platformu Sözcüsü Resul Ses, “Köyümüz tek vücut oldu. Ormanlarımıza, tarım arazilerimize, suyumuza sahip çıkıyoruz. Maden olayını duyduğumuz ilk günden bugüne halk olarak karşıyız. Ordu Çevre Derneği’yle birlikte dava açtık. Haklıydık, kazanacağımızı biliyorduk. ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı haklılığımızı gösterdi. Toprağımıza sahip çıkacağız. Buradan geçimimizi sağlıyoruz. Başka yere gitme olanağımız yok. Şirketler para kazanacak diye köyümüzü talan ettirmeyeceğiz” dedi.

‘Önlenemez zarar verir’

Ordu İdare Mahkemesi’nin verdiği “yürütmeyi durdurma” kararı üzerine Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu üyeleri tarafından açıklama yapıldı:

“Halk istemiyor. Bunu, bilirkişi heyeti incelemesinde de belirttiler. Yüzlerce köylü, heyeti karşılayarak madene karşı tepkilerini dile getirdi. Bilirkişi heyeti de incelemesini yaptı. Hazırladığı raporda, dere yatağı taşkınlarına karşı önlem alınmadığı, su kaynaklarına dikkat edilmediği, yol durumunun uygun olmadığı, tarım alanlarının ve arıcılıkla ilgili araştırma ve incelemenin yapılmadığı, ormanlık alanlarla ilgili Orman İşletme Müdürlüğünden izin alınmadığı, bentonit madeniyle ilgili oluşacak olumsuzlukların göz ardı edildiği vurgulandı.”

Mahkeme kararının sevindirici olduğunun belirtildiği açıklamada, “Ormanların, tarım arazilerin, su kaynaklarının hoyratça yok edilmesine izin verilmemelidir” denildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.