On binlerce kişi Belgrad’da lityum madenciliğine karşı protesto düzenledi

Sırbistan'ın Jadar vadisine uluslararası bir madencilik şirketi olan Rio Tinto'nun yapmak istediği lityum madenciliğine karşı on binlerce insan sokaklara döküldü. Madenciliği onaylayan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, Rus istihbaratından bu protestonun Batılı güçlerin kendisini devirmek amacıyla 'kitlesel bir huzursuzluk ve darbe' planlaması olabileceği yönünde uyarı aldığını söyledi. Halk ise çevrenin geri dönüşü olmayacak şekilde zarar göreceğini söylüyor.

Sırbistan’ın Jadar vadisinde yapılmak istenen lityum madenciliği projesine karşı on binlerce kişi, Cumartesi günü (10 Ağustos) Belgrad sokaklarında toplandı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, Batılı güçlerin kendisini devirmek amacıyla “kitlesel bir huzursuzluk ve darbe” planladığına dair Rus istihbarat servislerinden uyarı aldığını belirtti.

Protestocular “Madenciliğe geçit yok” ve “İhanet” sloganları atarak, talepleri karşılanana kadar tren trafiğini engelleyeceklerini söyledi. Protesto, Sırbistan genelinde haftalardır süren gösterilerin ardından geldi.

Sırp yetkililer, bu protestoyu, 2013’te Ukrayna‘nın başkenti Kiev‘de ülkenin o dönemdeki Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç‘in devrilmesiyle sonuçlanan Maidan ayaklanmasına benzetti.

Protesto, ülkenin batısındaki verimli bir vadide lityum madenciliğine izin verme planına karşı Sırbistan genelindeki şehirlerde haftalarca süren gösterilerin ardından geldi.

Bu plan, 2022’de anahtar köprülerin ve yolların bloke edilmesini içeren büyük gösterilerden sonra iptal edilmişti.

Yeşil NoktaSırbistan’da halkı sokağa döken maden projesi askıya alındı
Yeşil NoktaSırbistan’da binlerce kişi, lityum madenine karşı yolları kapattı

Protestocular ‘Rio Tinto Sırbistan’dan defol’ sloganları attı. – Fotoğraf: Zorana Jevtić/Reuters

Euronews’in aktardığına göre; lityum madenciliği planı, 2022’deki büyük gösterilerden sonra rafa kaldırılmıştı ancak geçen ay tekrar gündeme alındı. Bu plan, Vučić hükümeti ile Avrupa Birliği arasında imzalanankritik hammaddeler” üzerine yapılan geçici bir anlaşma ile ivme kazandı.

Sırbistan, AB üyeliğini hedeflerken, Rusya ve Çin ile yakın ilişkilerini sürdürüyor.

AB’nin yeşil dönüşüm için gerekli lityum ve diğer önemli maddelerin madenciliği konusunda imzaladığı mutabakat, Sırbistan’ı Avrupa Birliği’ne daha da yakınlaştıracak ve Avrupa’nın Çin’den yaptığı lityum pil ve elektrikli araç ithalatını azaltacak.

Hükümet, madenin ekonomik kalkınma fırsatı sunduğunu savunuyor, ancak eleştirmenler, projenin Jadar vadisine geri dönüşü olmayan çevresel zararlar vereceğini söylüyor.

İnsanlar Rio Tinto’nun Sırbistan’ın Kragujevac kentindeki Gornje Nedeljice’de bir lityum madeni açma planına karşı düzenlenen protestoya katıldı, 7 Ağustos 2024. – Fotoğraf: Zorana Jevtic

Vadi sakinleri, uluslararası Rio Tinto madencilik şirketi tarafından işletilecek olan madene güçlü bir şekilde karşı çıkıyor.

Sırp hükümeti ve madencilik şirketi, madencilik sürecinde en yüksek çevresel standartları koruyacaklarını taahhüt etse de, muhalifler ikna olmuş değil.

Vadide yaşayanlar, madene karşı çıkmaya kararlı olduklarını belirterek projenin açılmasını engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ediyor.

Sırbistan genelinde çevreyi koruma amacıyla yapılan bu tür protestolar, Vučić’in giderek otoriterleşen yönetimine karşı büyük bir meydan okuma olarak görülüyor. Muhalifler, hükümetin lityum ve bor madenciliğini ülkede tamamen yasaklamasını talep ediyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR