Sırbistan’da halkı sokağa döken maden projesi askıya alındı

Sırbistan'da lityum madenine karşı haftalardır süren gösteriler sonucunda proje askıya alındı. Şirket temsilcisi 'Bu kadar yoğun bir maden karşıtlığında projeyi hayata geçirmek hayli zor. Halkla diyaloğa geçip projemizi anlatmaya çalışacağız' dedi.
Sırbistan‘da, halkın büyük tepkisine yol açan ve geçen haftalarda ülke çapında gösterilerle protesto edilen Birleşik Krallık-Avustralya merkezli Rio Tinto şirketinin lityum maden projesi  askıya alındı. 

Yerel medyaya protestoların çalışma için elverişli koşullar oluşturmadığını söyleyen şirketinin Sırbistan kolu Rio Sava‘nın CEO’su Vesna Prodanoviç,  Prodanoviç, “Böylesine yoğun bir madencilik karşıtı ve muhalif kampanya söz konusuyken, herhangi bir konu hakkında makul bir tartışma yapmak hayli zor. Halkla diyaloğa geçmek ve bölge sakinlerine projemizi tüm boyutlarıyla tanıtmak istiyoruz” dedi.

Prodanoviç, şirketin madende kullanacağı bir takım teknik çözümleri “yeniden gözden geçirip muhtemelen geliştirmeyi” planladığını da söyledi.

Lozniçe Belediyesi de geçen hafta 2,4 milyar dolar (yaklaşık 27,7 milyar TL) değerindeki proje kapsamında madencilik yapılması planlanan alanın şirkete verilmesini öngören uygulamayı askıya almıştı.

Ne olmuştu?

Şirket, ülkenin batısındaki Lozniçe’de, elektronik cihazlar ve çeşitli bataryaların üretiminde çok önemli olan lityum rezervlerini 2006’da keşfetmişti. Burada açılmak istenen maden projesi Sırbistanlıların büyük tepki toplamış; binlerce kişi sokaklara dökülerek, yolları kapatmıştı.

Maden projesini destekleyen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić karşıtı sloganlar atılan gösterilere Dünya Erkekler Tenisi’nin bir numarası Novak Djokovic de destek vermiş, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımında  “Temiz hava, su ve gıda sağlığın anahtarıdır. Bunlar olmadan, ‘sağlık’ hakkında konuşulan her şey boş” demişti. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR