İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Ömer Faruk Gergerlioğlu Meclis’te gözaltına alındı

0

Milletvekilliği düşürüldükten sonra TBMM‘de direnme kararı alan HDP‘li Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu sabaha karşı Meclis’teki HDP grup odasında gözaltına alındı.

Sabah saat 06:30 civarında gözaltına alınan Gergerlioğlu’nun bulunduğu kata 100’e yakın polisin girdiği belirtiliyor. Gergerlioğlu, vekilliğinin düşürülmesi kararını protesto amacıyla dört gündür HDP’nin Meclis’teki grup odasında bekliyordu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın başlattığı soruşturmada gözaltı gerekçesi olarak, Gergerlioğlu’nun Meclisi terk etmediği, “milletvekili gibi davrandığı, sosyal medya üzerinden basın açıklamaları yaptığı, canlı yayınlar yaptığı, kamu binasında hakkı olmadan durması” gösterildi.

HDP milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Gergerlioğlu’nun sabah saat 06:30 civarında gözaltına alındığını söyledi. Kaçmaz, “Gergerlioğlu, lavaboda abdest alırken onlarca polis memuru içeri girdi. Kıyafetini giymesine dahi izin verilmedi. Kolundan tutmak suretiyle sürekli çekiştirildi.” dedi.

HDP’den yapılan açıklamada ise dün MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Derhal Meclis’ten çıkarılmalı” sözleri de hatırlatılarak şunlar dile getirildi:

Kocaeli Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu sabah yüzlerce kişiden oluşan bir polis ordusu tarafından TBMM’de yaka paça zorla gözaltına alınmıştır. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bir gün önce attığı tweetleri kendisine talimat olarak gören savcılığın harekete geçmesi, Türkiye’de yargının geldiği noktayı açıkça göstermektedir. Yargı, talimatla hareket eden emir erine dönüşmüştür. Talimatla hareket eden savcılar, talimatla hareket eden hakimler ve bu talimatları veren siyasilerle beraber bu ülkeye en büyük kötülüğü yapmışlardır. Bizim açımızdan tablo oldukça açıktır.” 

56 yaşındaki siyasetçi gözaltına alınırken, “Biz bu görüntüleri 90’larda da gördük, 90’lardan bugüne maalesef hiçbir şey değişmedi” dedi. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün sosyal medya hesabından yaptığı  açıklamada Gergerlioğlu için “Yer yatağı derhal kaldırılmalı, milletvekilliği düşürülen kirli şahıs Gazi Meclis’ten behemehâl çıkarılmalıdır” demiş ve TBMM Başkanı’nı göreve çağırdığını açıklamıştı.

Meclis Başkanı Şentop: Gereği yapılmıştır

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da bugün gözaltı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Meclis’in eylem alanı olarak kullanmaya kalkılması kabul edilemez” dedi.

Şentop’un açıklaması şöyle:

“Anayasa’ya göre milletvekilliği kesin hüküm ile sona ermiş ve milletvekili sıfatı taşımayan bir kişinin Meclis’i eylem alanı olarak kullanmaya kalkması kabul edilemez. Tamamen Anayasa ve TBMM İçtüzüğü hükümlerinin gereği olarak yapılan bir işleme karşı TBMM çatısı altında bir eylemin devamına ve Meclis’in terörize edilmeye çalışılmasına müsaade edilmeyeceği bilinmelidir.” Şentop ayrıca, “”Hiç kimse, milletimizin temsil makamı olan TBMM’yi hukuk dışı bir propagandanın parçası kılamaz. Bunu yapmaya kalkanlara karşı gereği, hukuk dahilinde yapılır ve yapılmıştır.” 

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise gözaltı işlemine yönelik tepkisini dile getirdiği Twitter’dan paylaşımında “Sevgili dostum Gergerlioğlu TBMM’de lavaboda abdest alırken gözaltına alındı. Zulmünüze, zalimliğinize lanet olsun…” ifadesini kullandı.

Neler yaşandı? 

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun sosyal medyadan yaptığı bir haber paylaşımı nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasını öngören yerel mahkeme kararını 19 Şubat’ta onayladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Gergerlioğlu hakkında kesinleşen yargı kararının okunmasıyla birlikte HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düştü.

Kararla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunan Gergerlioğlu, aynı zamanda da “tedbir” kararı alınması talebinde bulunmuştu. Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusuyla ilgili süreç devam ederken, tedbir kararı reddedildi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop Gergerlioğlu hakkındaki bireysel başvurusu sonucunu beklemeyeceklerini açıklamıştı.

Gergerlioğlu, Meclis’te yargı kararı okunduğu sırada “TBMM’e darbeye karşı direneceğim, milletin iradesi ayaklar altına alınamaz. Barış istemek suç değildir” demişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.