İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü, Meclis karıştı

0
 
 
 

HDP ve Deva Partili vekilden protesto…

Kararın okunması sırasında protestolar gerçekleştirildi. Tezkere okunurken milletvekilleri ellerindeki pankartlarla ayağa kalktı. Sıra kapaklarına vuran HDP milletvekilleri “Hak hukuk adalet” sloganı attı. Düşürme kararı yuhalandı. 

Meclis’te karar öncesi bir de eylem vardı. 22. Dönem AK Parti Milletvekili Abdurrahim Aksoy, Genel Kurul oturumu sırasında oturması yasak olan basın locasında ayağa kalkarak ”Yaşasın özgürlükçü demokrasi. Yaşasın demokratik Türkiye. Kahrolsun otokrasi. Demokrasi istiyorum” sözleriyle Gergerlioğlu kararını protesto etti.

Deva Partisi Kurucular Kurulu Üyesi olan Aksoy, Meclis polisi tarafından salondan apar topar çıkarıldı.

‘Kararı savunacak tek kelime edemediler’

Milletvekilliği düşürülen Gergerlioğlu, oylamanın ardından “Bu anayasayı çiğneyen siyasi bir karar. Bu kararı tanımıyoruz. Ben sadece bir barış paylaşımı yaptım” açıklamasını yaptı.

Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi, kararın okunmasından çok kısa bir süre sonra TBMM’nin internet sitesine de yansıtıldı. 

Ne olmuştu? 

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gergerlioğlu’nun sosyal medyadan yaptığı bir haber paylaşımı nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasını öngören yerel mahkeme kararını 19 Şubat’ta onamıştı. Yargıtay’ın onama kararı, geçen hafta Perşembe günü Meclis’e ulaşmıştı.

Kararla ilgili Anayasa Mahkemesi‘ne bireysel başvuruda bulunan Gergerlioğlu, aynı zamanda da “tedbir” kararı alınması talebinde bulunmuştu. Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusuyla ilgili süreç devam ederken, tedbir kararı reddedilmişti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise Gergerlioğlu hakkındaki bireysel başvurusu sonucunu beklemeyeceklerini açıklamıştı. Anayasaya göre, hakkındaki kesinleşmiş yargı kararı TBMM Genel Kurulu’nda okutulan meclis üyesinin milletvekilli de sona eriyor. 

Gergerlioğlu, karar okunmadan bir gün önce BBC Türkçe‘ye yaptığı açıklamada “Tüm hukukçular bu karara isyan ediyor, bir tane bile doğru bir karardır diyen hukukçuya rastlamadım. Bu karar okunursa, ben kararı tanımayacağım, Genel Kurul’da oturmaya devam edeceğim. İsterlerse beni zorla çıkarsınlar ama buradan da grup toplantı salonunda devam edeceğim” demişti. 

You may also like

Comments

Comments are closed.