Olimpiyat sporcularından iklim mücadelesi çağrısı

Soçi’de devam eden 2014 Kış Olimpiyatları’nda 100’den fazla sporcu, dünya liderlerine güvenilmez hava koşullarına sebep olan iklim değişikliğine karşı harekete geçme çağrısında bulundu.

Andrew Newell
Andrew Newell

10 ülkeden 105 sporcunun imzaladığı Olimpiyat sporcularından iklim mücadelesi için çağrı adındaki kampanya metni ile sporcular; sera gazı emisyonlarının azaltılması, temiz enerji kullanımını arttırılması ve önümüzdeki yıl Paris’te gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında küresel ölçekte yasal olarak bağlayıcı kararlar alınması için dünya liderlerine çağrıda bulunuyor.

Sporcular önceki kış olimpiyatlarında da bu şekilde bir kampanya düzenlemişlerdi ancak ilk kez iklim değişikliği gündemin en üst sırasında yer alıyor.

Kampanyayı imzalayan sporcular arasında Amerika’dan kayakçı Kikkan Randall; Amerika’dan snowboardcular Alex Deibold, Danny Davis ve Arielle Gold; İsviçre’den Bettina Gruber, Norveç’den Astrid Jacobsen ve İtalya’dan kayakla atlama sporcusu Elena Runggaldier bulunuyor.

Kampanyanın önderlerinden ABD kayakçı Andrew Newell  bildiride şu sözlere yer veriyor;

İklim değişikliğinin etkilerinden en çok etkilenen bizleriz. Doğanın dengesinin değişmesi bizim hayat tarzımızı değiştiriyor. Geri dönüşüme önem veriyoruz, az tüketiyoruz, politikayı etkileyebilmek için oy kullanıyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz. Ancak Washington’a ne demeli? Dünya üzerindeki hükümetlere ne demeli? İhtiyacını duyduğumuz gerçek bir değişim için kanunlar nerede? Gelecek sene Paris’te dünya liderleri bu şansa sahip olacak. Önceki iklim konferansları sonuçsuz kaldı ancak Paris’in farklı olması gerekiyor. Hiçbir şey yapılmaması riskine giremeyiz. Tüm dünya liderlerini bireysel hedefler yerine bu büyük mücadele ruhu etrafında bir araya gelmeye davet ediyoruz.

climatechang1-638x374

Kanada’daki Waterloo Üniversitesi ve Avusturya’daki Innsbruck Yönetim Merkezi tarafından yapılan yeni bir araştırma  Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmış 19 şehirden sadece 11’inin 2050 yılında oyunlara ev sahipliği için yeterli soğuklukta olacağını(yeşil renkli) 2080’lerde ise sadece 6 şehrin kalacağını gösteriyor.

(Yeşil Gazete)

Zeliha Yıldırım
Zeliha Yıldırım

Mart 2013’den sonra ekibe dahil olan Zeliha; ekoloji, iklim değişikliği, enerji konularında çeviri yaparak ve sokak sanatı üzerine yazılar yazarak gazeteye katkı sunmaktadır. [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

EN ÇOK OKUNANLAR