Soçi’de devam eden 2014 Kış Olimpiyatları’nda 100’den fazla sporcu, dünya liderlerine güvenilmez hava koşullarına sebep olan iklim değişikliğine karşı harekete geçme çağrısında bulundu.
10 ülkeden 105 sporcunun imzaladığı Olimpiyat sporcularından iklim mücadelesi için çağrı adındaki kampanya metni ile sporcular; sera gazı emisyonlarının azaltılması, temiz enerji kullanımını arttırılması ve önümüzdeki yıl Paris’te gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında küresel ölçekte yasal olarak bağlayıcı kararlar alınması için dünya liderlerine çağrıda bulunuyor.
Sporcular önceki kış olimpiyatlarında da bu şekilde bir kampanya düzenlemişlerdi ancak ilk kez iklim değişikliği gündemin en üst sırasında yer alıyor.
Kampanyayı imzalayan sporcular arasında Amerika’dan kayakçı Kikkan Randall; Amerika’dan snowboardcular Alex Deibold, Danny Davis ve Arielle Gold; İsviçre’den Bettina Gruber, Norveç’den Astrid Jacobsen ve İtalya’dan kayakla atlama sporcusu Elena Runggaldier bulunuyor.
Kampanyanın önderlerinden ABD kayakçı Andrew Newell bildiride şu sözlere yer veriyor;
İklim değişikliğinin etkilerinden en çok etkilenen bizleriz. Doğanın dengesinin değişmesi bizim hayat tarzımızı değiştiriyor. Geri dönüşüme önem veriyoruz, az tüketiyoruz, politikayı etkileyebilmek için oy kullanıyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz. Ancak Washington’a ne demeli? Dünya üzerindeki hükümetlere ne demeli? İhtiyacını duyduğumuz gerçek bir değişim için kanunlar nerede? Gelecek sene Paris’te dünya liderleri bu şansa sahip olacak. Önceki iklim konferansları sonuçsuz kaldı ancak Paris’in farklı olması gerekiyor. Hiçbir şey yapılmaması riskine giremeyiz. Tüm dünya liderlerini bireysel hedefler yerine bu büyük mücadele ruhu etrafında bir araya gelmeye davet ediyoruz.
Kanada’daki Waterloo Üniversitesi ve Avusturya’daki Innsbruck Yönetim Merkezi tarafından yapılan yeni bir araştırma Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmış 19 şehirden sadece 11’inin 2050 yılında oyunlara ev sahipliği için yeterli soğuklukta olacağını(yeşil renkli) 2080’lerde ise sadece 6 şehrin kalacağını gösteriyor.
(Yeşil Gazete)