Ekolojik Yaşam

“Oğlumun plastik oyuncaklarının yerine ne koyabilirim?”

0

1387633617Soru

Pek sevgili Güneşin,

İki yaşında bir oğlum var. Doğumdan önce pek çok konuda idealist ve kararlıydım. Zamanla hayatın akışı içerisinde odaklandığım şeyler değişti, oyuncak konusunda radikal kararlarım varken her ne olduysa ev bir anda plastik, Çin malı oyuncaklarla doldu. Anneanne/babaanne, eş-dost hediyesi, oradan buradan gizlice evimize giren oyuncak kisvesindeki bu ıvır zıvırı yavaş yavaş azaltıyorum. Yerine ne koyabilirim? Çocuk bu, elbet oyuncak da oynayacak. Çocuğum için sağlıklı, güvenilir oyuncakları nereden edinebilirim? Kafayı kırıp kendim dikeyim, öreyim, hatta sadece benim çocuğum değil, bütün çocuklar faydalansın diye seri üretime geçeyim isterim, fakat maalesef el becerim kısıtlı. Bu işlerle meşgul olan birileri var mıdır?

Rumuz: oyun oynamak lazım

Yanıt

Merhabalar,

Gerçekten de bu oyuncak meselesi benim de kafamı kurcalayan bir konu.

Bir kere bu kadar çok oyuncağa ihtiyacımız var mı sorusunu her anneye sormak isterim. Oyuncak olmadan çocuk eğitimi eksik mi kalır?

Benim çocuğum yok ama etrafımda bir çocuk ordusu olmaya başladı. Bakıyorum oyuncak denen şey çocuklar oyalansın da biz de kafamızı dinleyelim kabilinden bir şey. Pek çok oyuncak çocuklara bir şey de öğretiyor değil üstelik. Mesele oyuncak endüstrisi halini almış. Bir tüketim objesinden başka bir şey değil. Bu konuda da anne babalar ve hatta çocuklara oyuncaktan başka hediye almayı akıl edemeyen pek çok kişiyi hedef kitle olarak belirlemiş olan bu endüstri en ucuz malzemeyi, en ucuz işgücüne yaptırarak albenili ve büyük hacimde bir üretimi hedefliyor tahmin edersiniz. Sonucu hepimiz biliyoruz.

Şimdi söylenmeyi bırakalım, çözüme odaklanalım.

1. Bence çocuklar oyuncakla değil, oyunla büyümeli. Üstelik çocuklarla birlikte biz büyükler de oyun oynamalıyız. Böyle herkesin birbiriyle oyun oynadığı bir toplulukta sürekli oyuncaklar yapılır, bozulur, yaşamın içindeki her türlü alet edevat oyuncak olur zaten.

2. İlla ki oyuncaksız yapamam, ben seviyorum bu bağzı oyuncakları diyorsanız, çıkış noktamız doğa olmalı. Doğal malzeme, el yapımı ve hemen etrafımızdaki imkanlarla işe başlamalı. Unutmayalım doğada köşeli hiç birşey yoktur, abartılı renkler vardır, ancak enderdirler. Bir çocuğun en sevdiği şey yumuşak ve yuvarlak olandır. Bez bebek, ayıcık, kuzucuk, tahta at gibi. Bunların doğal malzemeden ve el yapımı olanlarını tercih etmelisiniz. Cilasız ahşaptan yapılmış olanlar, yünden örülmüş ve içi pamuk- paçavra ile doldurulmuş hayvancıklar, bez bebekler en iyisi. Bunları yapanlar var, ayrıca nasıl yapacağınızı öğrenebileceğniz rehber kitaplar da. Ama plastik asla! Cilalı ve boyalı olan herhangi bir oyuncak, ahşap olsa dahi asla.

3. Vallahi yapacak vaktim yok demeye devam ediyorsanız, çocuğunuzla birlikte yapın kendi oyuncağınızı. Böylece hem çocuğunuzla vakit geçirmiş olacaksınız, hem birlikte bir şey üretmiş olacaksınız, hem de oyuncak konusunda dışarıya bağımlı olmayacaksınız.

4. Eve gelirken oyuncak getirenlere karşı tavrınızı net bir şekilde ortaya koyun. Karşımdakini kırmayacağım derken evin içi gereksiz bir sürü plastik kamyonla dokuyor. Oyuncak kabul etmediğinizi dünya aleme yayın, namınız alsın yürüsün. Yukarıdaki kriterlere uymayan Oyuncak hediye getirene ” pardon alerjim var” diyerek, oyuncağını geri vermek kabalık değildir, merak etmeyin.

Göz gezdirmekte sonsuz faydalar gördüğüm siteler:

Eğitim Sanatı Dostları Derneği

Gel Oyna Ahşap Oyuncak

Gel Oyna

 

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.