TürkiyeLGBTİ+Manşet

ODTÜ Onur Yürüyüşü davası 30 Nisan’a ertelendi

0

ODTÜ’de 10 Mayıs 2019 tarihinde düzenlenen 9’uncu ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü‘ne katılan 18 öğrenci ve bir akademisyen hakkında açılan davanın dördüncü duruşması bugün gerçekleşti.

Bugün yapılacak duruşmada karar verilmesi beklenirken savcının mütalaayı hazırlamaması sebebiyle dava 30 Nisan 2021 tarihine ertelendi.

Mahkeme salonuna sınırlı sayıda kişi alındı

KAOS GL’nin aktardığına göre duruşmayı İrlanda, ABD, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Belçika ve Hollanda elçiliklerinden temsilcilerin yanı sıra Uluslararası Af Örgütü de takip etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de duruşmayı takip edenler arasındaydı.

Ancak pandemi önlemleri gerekçesiyle salona kısıtlı sayıda izleyici alındı. Bu durumu eleştiren Ünikuir Derneği “Uluslararası gözlemciler aylar öncesinden bildirilmişken, 18 sanık ve onlarca avukat varken normal salon dahi yeterli gelmiyorken büyük salon talebi reddedildi. Gözlemciler ve sanıklar nöbetleşe giriyorlar. Hukuksuzluğu gizlemeye çalışıyorlar!”ifadelerini kullandı.

Beyhan: Öğrenciler yerlerde sürüklendi

Duruşmada Uluslararası Af Örgütü Kampanya ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan da tanık olarak ifade verdi. ODTÜ rektörlüğünün hukuksuz yasağı nedeniyle defalarca rektörlükle iletişim kurmaya çalıştıklarını hatırlatan Beyhan, şöyle devam etti:

Geldiğimizde ortam sakindi. Birkaç öğrenci çimlerde oturmuş bir şeyler hazırlıyordu. Polis gelip burada oturamazsınız dedi. Öğrenciler nedenini sordu. Neden belirtilmedi ama ‘peki’ diyerek kalkıp başka yeşil alana geçtiler. Polis bu sefer oraya gelip hem yeşil alandakilere hem yakınındaki kafedekilere dağılmalarını söyledi. Ortada bir protesto falan da yoktu. Üniversitede öğrencilerin normalde yapacağı gibi oturuyorlardı. Kafedeki biri polise ‘neden’ diye sordu polis bu kişiyi itti. Ardından bu kişi ayağa kalkınca tekmeledi. Ve ardından biber gazları plastik mermiler havada uçuştu. Öğrenciler yerlerde sürüklendi.”

‘Karar bilerek geciktiriliyor’

Duruşma; avukatların beraat talebini yinelemesi, öğrencilerin gördüğü şiddeti hatırlatması ve yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekmesi ile devam etti. Yargılanan öğrenciler de daha önceki duruşmalardaki beyanlarını yineledi. Savcının mütalaayı hazırlamaması sebebiyle dava 30 Nisan 2021 tarihine ertelendi.

Ünikuir Derneği sosyal medya hesabından bu durumu, “10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde ODTÜ Onur Yürüyüşü davası kararı bilerek açıklanmadı. Yapılan hukuksuzluklar gizlenmeye çalışılıyor” ifadeleriyle eleştirdi.

Ne olmuştu?

2019’da ODTÜ Rektörlüğü’nün çağrısı üzerine üniversite kampüsüne giren polis, 9. ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşüne biber gazı ve plastik mermi ile saldırdı.

Yirmiden fazla öğrenci ve bir öğretim görevlisi gözaltına alındı ve gece geç saatlerde serbest bırakıldı. 18 öğrenci ve bir akademisyene, 10 Mayıs 2019’da kampüste düzenlenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılmaları gerekçe gösterilerek dava açıldı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.