ManşetTürkiyeUncategorized

Öcalan çağrı yaptı, açlık grevleri sona erdirildi

0

PKK lideri Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla, üç binin üzerindeki eylemcinin başlattığı  açlık grevleri , avukatlarının Öcalan ile yaptığı görüşmenin ardından sona erdirildi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, yurt içinde, yurt dışında ve cezaevlerinde aylardır süren açlık grevlerinin bugün itibariyle sona erdirildiğini açıkladı. İkili, Abdullah Öcalan’ın çağrısından sonra bitirilen açlık grevleriyle ilgili partinin internet sitesi aracılığıyla ‘Yaşam Kazandı’ başlıklı bir açıklama paylaştı.

Açıklamada, açlık grevi yapanların talebi doğrultusunda İmralı’da Öcalan’a ve diğer hükümlülere yönelik ağırlaştırılmış tecridin’ sona ermesi ve avukatlarla görüşebilmelerinin olumlu bir adım olduğu vurgulandı. Açlık grevi ve ölüm orucuna yatan tutuklu ve hükümlülerin barış, hukuk ve demokrasi için kararlılık gösterdiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu süre boyunca sekiz insanın canını yitirmesi hepimizi büyük acılarla karşı karşıya bırakmıştır. Ne yazık ki, böyle acılarla karşılaşmayalım diye verdiğimiz çabalar yetersiz kalmış, can kayıpları önlenememiştir. Onlara büyük bir üzüntü ve acıyla bir kez daha rahmet, ailelerine ve halkımıza başsağlığı diliyoruz. Önümüzdeki dönemde demokratik siyaset alanındaki eksiklerimizden de ders çıkararak demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesini daha kararlı ve örgütlü sürdürmek, demokratik siyaseti başarılı kılmak için çabalarımızı daha da yoğunlaştıracağız.“

Temelli ve Buldan, bundan sonraki hedeflerinin açlık grevi yapanların hızla sağlıklarına kavuşmaları için çabalayacaklarını vurguladı.

Leyla Güven: Direnişimiz amacına ulaştı

Açlık grevlerine başlayan ilk kişi olan ve evylemlerin sembolü haline gelen HDP Hakkari milletvekil Leyla Güven ise ‘Kürt sorunun Ortadoğu genelinde demokratik çözümü için en önemli aktörün Öcalan’ olduğunu savundu. 200 günlük açlık grevini sona erdiren Güven, yayımladığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Ben Kürt halkının bir ferdi olarak 1994 yılından bu yana kesintisiz olarak farklı alanlarda siyasi faaliyetler yürüttüm. Yaşadığımız bütün hukuksuzluklara rağmen mücadelemizi sürdürdük. Ancak gelinen aşamada doğru, etkili, öngörülü, kapsayıcı bir siyaset yürütemediğimi net olarak görebiliyorum.”

Açlık grevi yaparken ölenleri “Onlar bu sürecin gerçek kahramanları ve sahipleridir”diyerek anan Güven 2 Mayıs’ta yapılan görüşmede kamuoyu ile paylaşılan yedi maddelik deklarasyon niteliğindeki çözüm önerilerinin Öcalan’ın Türkiye demokrasisine sunacağı katkının somut göstergesi olduğunu savundu.

Öcalan ile ilk olarak ağabeyi Mehmet Öcalan, ardından da iki kez avukatlarının görüştüğünü anımsatan Güven şu sözlerle açıklamasına son verdi: “Ancak tecridin tamamen ortadan kaldırılması için farklı yöntemlerle aktif mücadelemize devam edeceğiz. Belirtmek isterim ki açlık grevi direnişimiz amacına ulaşmıştır. Ancak tecride karşı direnişimiz ve toplumsal barış için mücadelemiz her alanda sürecektir.”

Sekiz kişi yaşamını yitirdi

Çoğunluğu cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerden oluşan 3 bin 235 kişinin sürdürdüğü eylem nedeniyle bu güne kadar sekiz kişi yaşamına son verdi. Cezaevinde süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan 15 kişi bu eylemlerini 30 Nisan’da ölüm orucuna çevirmişti. 10 Mayıs tarihinde ise bu gruba 15 tutuklu daha katıldı.

Güven’in yanı sıra HDP Diyarbakır milletvekili Dersim Dağ ile Van milletvekilleri Tayip Temel ve Murat Sarısaç ile dokunulmazlıkları kaldırılarak cezaevine konulan eski HDP milletvekilleri Figen Yüksekdağ, Aysel Tuğluk ve Sebahat Tuncel, Dersim Dağ, Tayip Temel de açlık grevindeydiler.

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla düzenli olarak görüşülmesi talebiyle başlatılan açlık grevleri sürerken, Mehmet Öcalan 13 Ocak tarihinde İmralı’ya giderek ağabeyi ile görüştü. Ardından Öcalan’ın  avukatları 8 yıl sonra 2 Mayıs’ta ilk görüşmeyi, 25 Mayıs’ta da ikinci görüşmeyi yaptı. Öcalan ikinci görüşmede, gönderdiği mektupta “Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz” demişti.

Eylemciler, hastanelere taşınarak tedavilerine başlandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.