Manşetİfade Özgürlüğü

Ocak’ta iki gazeteci, dört siyasetçi ve üç aktiviste 515 ay hapis

0

2018’den beri birçok uluslararası sivil toplum kuruluşu ile işbirliği içerisinde dava takip programı yürüten Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Ocak’ta içlerinde gazeteci, aktivist ve siyasetçilerin olduğu dokuz kişiye 515 ay hapis cezası verildiğini açıkladı.

Takip edilen ve basın, toplanma ve ifade özgürlüklerini ilgilendiren davalarda 1948 İnsan Hakları Bildirgesi ve 1950 Avrupa İnsan Hakları Bildirgesi (AİHS) başta olmak üzere, Türkiye’nin de taraf olduğu birçok uluslararası sözleşme ve anlaşma tarafından vazgeçilmez bir insan hakkı olduğu kabul edilen adil yargılama hakkı bağlamında ulusal ve uluslararası standartlara uyumun kayıt altına almayı amaçlayan MLSA, Ocak 2022’deki ifade özgürlüğü davaları takibi ve adalet gözlem programı kapsamındaki çalışmalarına Norveç Kraliyeti Dışişleri Bakanlığı desteği ile devam etti.

 Ocak’ta dokuz kişiye 515 ay hapis cezası verildi

14 MLSA gözlemcisi Ocak’ta 36 davanın 11 farklı şehirde görülen 37 duruşmasını takip etti. Buna göre; Ocak’ta takip edilen 36 davada 332 kişi yargılandı. Yargılanan 332 kiş içerisinde 44 gazeteci, 11 öğrenci, 91 aktivist, 25 siyasetçi, yedi yazar, dört sanatçı, üç avukat ve iki akademisyen yer aldı.

332 kişiye 62 suçlama yöneltildi

Ocak’ta takip edilen 36 davada yargılanan 332 kişiye 36 farklı kategoride toplamda 62 suçlama yöneltildi. Ocak’ta sanıklara yöneltilen suçlamaların yüzde 44’ü terörizm suçlamaları oldu.

Gazetecilere ‘terör örgütü üyeliği’ suçlaması

Terörizm suçlamalarının yüzde 93’ü gazeteci, aktivist ve siyasetçilere yöneltilen “terör örgütü üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarından oluşuyordu. Terörizm suçlamalarına gösterilen delillerin yüzde 24’ünü gazeteci ve yazarların haberleri, yazıları ve çektikleri fotoğraflar oluştururken sosyal medya paylaşımları terörizm suçlamalarına gösterilen delillerin yüzde 21’ini oluşturdu.

Suçlamaların yüzde 9’u Cumhurbaşkanına hakaret

Ocak’ta yargılanan kişilere yöneltilen suçlamaların yüzde 9’unu “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması oluşturdu. Bu suçlamaya gösterilen delillerin yüzde 60’ı ise sosyal medya paylaşımları idi.

Ocak’ta karar duruşması görülen davalarda iki gazeteci, dört siyasetçi, üç aktivist toplamda 515 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca Ocak’ta gazeteci Rojhat Doğru, “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.