ManşetEkoloji

Ocak ayında Amazonlarda orman tahribatı rekoru kırıldı

0

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü‘nün (INPE), ormansızlaşmanın önüne geçmek için kurduğu Ormansızlaşmanın Gerçek Zamanlı Tespiti (DETER) verilerine göre, Amazonlar’da 1-21 Ocak’ta 360 kilometrekarelik yeşil alanın tahrip oldu.

Bu, DETER sisteminin kurulduğu 2015 yılından bu yana ocak ayında görülen en yüksek orman tahribatı. Bölgede ocak 2021’de 83, ocak 2020’de de 283 kilometrekare ormansızlaşma tespit edilmişti.

Çevreci grupların oluşturduğu İklim Gözlemevi‘nden Claudio Angelo,  “Tüm ayın yağışlı geçtiği, yılın en yağışlı aylarından biri olan ve genelde en düşük ormansızlaşma ortalamasına sahip olan bir ocakta bu kadar yüksek orman tahribatı görüyorsak bu çok endişe verici bir işarettir” dedi.

Çevre örgütleri, 2022nin, aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro‘nun 2019’da göreve başlamasından bu yana ormansızlaşmanın arttığı Brezilya Amazonları için bir başka yıkıcı yıl olmasının yüksek bir risk olduğuna dikkat çekiyor.

Bu, korunan yağmur ormanı arazilerini tarım işletmeciliğine ve madenciliğe açmaya zorlayan Bolsonaro yönetimindeki üst üste üçüncü artış.

Brezilya’nın yüzde 59’una denk gelen Amazonlar’da, Ağustos 2020-Temmuz 2021 aralığında görülen, neredeyse Karadağ‘ın yüz ölçümüne eşit olan 13 bin 235 kilometrekarelik ormansızlaşma, son 15 yılda 12 aylık dönemde görülen en yüksek kayıp olarak kayda geçmişti.

Jair Bolsonaro, küresel ısınmanın hızını yavaşlatan hayati bir karbon deposu olan  Amazon’un artan yıkımı nedeniyle hem ülke içinde hem de uluslararası tepki görüyor.

İklim Gözlemevi salı günü, Brezilya’nın devlete bağlı çevre koruma ajansı Ibama‘nın 2021’de uygulama bütçesinin sadece yüzde 41’ini harcadığını açıklamıştı.

Bolsonaro yıkımı

Amazon yağmur ormanlarındaki yıkımın ölçeğini kesin olarak tespit etmek  oldukça zor. Özellikle Bolsonaro yönetimindeki Brezilya’da sığır otlatma ve soya ekimi için her 1 dakikada bir futbol sahası büyüklüğündeki ormanlık alanın yok edildiği belirtiliyor.

2019 yılında meydana gelen  son on yılın en büyük yangınları ise tahribatı çok daha büyük ölçeklere çıkardı. O dönem Brezilya medya organlarında alan açmak için çiftçilerin çıkardığı yangınların, felaketin başlama vuruşu olduğu yönünde haberler çıkmıştı.

Çevreci gruplar da yangınları hükümetinin Amazonlar’ı endüstriyel tarım, madencilik ve kerestecilikle ekonomik faaliyete açma politikasına bağlıyor, Brezilya liderinin bu çabalarının tarım ve çiftlik arazisi açmak için ormanların yakılmasını teşvik ettiğini söylüyor.

Bolsonaro’nun Ocak 2019’da  iktidara gelmesinden sonra çevre tahribatı konusunda kesilen cezalar da önemli oranda azaldı. Brezilya liderinin görev süresi boyunca ülkede ormansızlaşmanın üç kattan daha fazla arttığı tahmin ediliyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.