EnerjiManşet

Obama’dan güneş enerjisi desteği: 75 bin Amerikalı’ya eğitim girişimi

0

Rhone Resch tarafından EcoWatch‘da yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Kübra Köprülüoğlu‘nun çevirisiyle sunuyoruz.

 * * *

Amerika’nın temiz enerji geleceğine geçişini hızlandırmak için Enerji Bakanlığı (DOE) tarafından 2020 yılı itibari ile güneş enerjisi işgücüne girebilmeleri için 75.000 Amerikalı’ya eğitim girişiminin başlatılacağı kararı açıklandı. Bu açıklama, Temiz Enerji Teknolojisi ve İşgücü Eğitimi konulu yuvarlak masa toplantısının bir parçası olarak ABD Başkanı Barack Obama tarafından yapıldı.

21.obamasolar650

Bu yeni girişimin güneş enerjisi sektöründe istihdamın artmasına yardım ederken aynı zamanda ABD ekonomisine büyük bir destek sağlaması bekleniyor.

İklim Değişikliği ile mücadeleye de katkı sağlıyor

Güneş Enerjisi sektörünün büyümesi iklim değişikliği ile mücadeleye de katkıda bulunuyor. Sektör ile geçtiğimiz sene 22.3 milyon metrik tona eşdeğer karbon telafisi yapılmış durumda. Bu 4,7 milyon aracın karayollarından kaldırılmasına veya 2,5 milyar galon benzinin kullanılmamasına denk düşüyor.

Bugün ABD genelinde güneş enerjisi sektöründe çalışan 174.000 kişi bulunuyor.  Bu Apple, Google, Facebook ve Twitter gibi teknoloji devlerinin tamamının sahip olduğundan daha fazla bir istihdam gücü anlamına geliyor ve ülke ekonomisine yılda 18 Milyar Dolar para girişi sağlıyor. Bu büyüme büyük ölçüde Yatırım Vergi Kredisi, Net Enerji Ölçümü ve Yenilenebilir Portfolyo Standartları gibi akıllı ve etkin kamu politikalarından kaynaklanıyor.

The Solar Foundation’ın yayınladığı 2014 Ulusal İş Raporu’na göre ABD’de güneş enerjisi alanındaki iş gücü çeşitliliği, zaman içerisinde azınlıkların, kadınların ve asker emeklilerinin katılım oranının yükselmesiyle artıyor. Yalnızca geçtiğimiz 5 yılda sektöre 80.000’den fazla yeni çalışan girdi. Bu %86’dan fazla bir artış anlamına geliyor. Ayrıca Beyaz Saray, G.I. Bill fonunun güneş enerjisi iş gücü eğitimini desteklemesi için çalışmalar yapacağını duyurdu.

ABD’de güneş enerjisi üretimine destek &91’in üzerinde

Beyaz Saray’ın yeni iş gücü eğitim girişimi Amerika kamuoyu tarafından da yakın markaj altında. Yeni yayınlanan Gallup Yoklaması, %91’den fazla Amerikalının güneş enerjisi üretimine verilen önemin artarak devam etmesini istediğini gösteriyor. 2013’te yapılmış benzer bir Gallup araştırmasının sonuçları da petrol, doğalgaz, kömür, nükleer ve yenilenebilir enerji çeşitleri karşılaştırıldığında kamuoyu tarafından en çok güneş enerjisinin tercih edildiğini gösteriyor.

Bugün ABD’de bulunan güneş enerjisi kurulu gücü 20 GW. Bu 2016 sonunda hayata geçmesi öngörülen bir diğer 20 GW ile birlikte 4 milyon haneden fazlasının elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek bir rakam. Bu hızlı büyümeyi teşvik eden ise güneş enerjisinin giderek daha uygun fiyatlı hale gelmesi. SEIA/GTM (Güneş Enerjisi Sektörel birliği) tarafından yapılan araştırmaya göre 2010 yılından beri ulusal güneş enerjisi sistemleri fiyatlarında ortalama %53 oranında azalma gerçekleşti.

 

Haberin İngilizce Orjinali

Haber: Rhone Resch

Yeşil Gazete için çeviren: Kübra Köprülüoğlu

(Yeşil Gazete, Eco Watch)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.