Hafta SonuKültür-SanatManşet

Nuri Bilge Ceylan’dan “Babamın Dünyası” – Merve Damcı

0

Nuri Bilge Ceylan’dan “Babamın Dünyası” fotoğraf sergisi

 

Galata Köprüsü’nde Bir Kış Günü

Bugün günlerden 8 Ocak. Deniz üşümüş. Yeşil yeşil bakıyor. Biraz efkarlı, biraz tedirgin. Martı çığlıkları arasına karışan vapurun düdüğü uzaktan bana selamını taşıyor. İnce bi keder, kağıt kesiği gibi dokunuyor kalbime. Zihnimin sessizliği, dolduruyor içimi umutsuzlukla oğul.

 

Sobalı Oda

Rüzgarla dans eden tüle baktıkça, gençliğimin en güzel hatıraları canlanıyor aklımda. Odamızın içine güneş gibi doğan annenin o güzel gülüşünü hatırlıyorum.Ömür dediğin nedir ki oğul, iki göz kırpması arasına sıkışan zaman. Hadi git bize bi’ çay doldur.

 

Fırtınalı Deniz

Ara sıra aklıma düşersin, iyi misin diye merak eder dururum seni. Yalnızlık büyütür insanı, sen de büyüdün mü oğul? Şu denizin dalgaları gibi serttir yaşam, sağlam durmadın mı vurur, çarpar, götürür insanı bilinmezliğe. Güzel gözlerinden öperim.

Bana dokunan 3 fotoğraf, karaladığım 3 hikaye. Nuri Bilge Ceylan, bu fotoğrafları çekerken baba Ceylan belki de bunları düşünmüş, hissetmişti onun için. Oğul Ceylan, 2012 yılında kaybettiği babasını “Babamın Dünyası” başlıklı sergide sevgiyle ve özlemle anıyor. Dirimart Nişantaşı’ndaki baba Ceylan’ın portreleri baba-oğulun iç dünyalarının çarpıcı birer yansımaları. Düşünceli ve efkârlı duyguların yükseldiği Ceylan portrelerine bakarken sadece hikayede anlatılan, hissettirilen değil, neyi anladığımız, hissettiğimiz de önem kazanıyor. Ziraat eğitimini Birleşik Devletler’de alan ve memleketi Yenice’de kendine bir hayat kuran Mehmet Emin Ceylan, doğayla bütünleşik bir yaşamın başrol oyuncusu olarak karşımıza çıkıyor. Oğul Ceylan’ın filmlerindeki gibi zaman bu fotoğraflarda da yavaş akıyor. Bir dinginlik, sükunet hali söz konusu. Telaşsız ve bilge… “Koza, “Mayıs Sıkıntısı” ve “Kasaba” filmlerinin başrollerinde oynayan Baba Ceylan’ın fotoğraflardan yansıyan hüzünlü yüzü, usta bir ışık ve mekan kullanımıyla bizi farklı duygudurumlarında gezdiriyor. Özellikle Sobalı Oda’nın muazzam renkleri ve mekanın büyülü dokusu, yalnızlık üzerine yazılmış şiirlere kafa tutan bir ayrıntı.

 

Babamın Dünyası’” 5 Mart’a kadar Dirimart Nişantaşı’nda görülebilir. Nuri Bilge Ceylan’ın 2003 yılından bu yana Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde çektiği 100 panoramik fotoğrafın bulunduğu Sinemaskop Türkiye kitabı da sergide incelenebilir.

 

Merve Damcı

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.