İklim ve EnerjiManşet

Nükleersiz Gelecek Ödülleri 17 Kasım’da Güney Afrika’da veriliyor

0

Sizlere daha önce 17 Ekim tarihli haberimizle duyurduğumuz üzere Türkiye’deki nükleer karşıtı mücadelenin aktörlerinden Av. Arif Ali Cangı  bu yıl “Nükleersiz Gelecek Ödülü’nü Türkiye adına almaya hak kazandı.

12-arif-ali-cangi-300x194

Nükleersiz Gelecek Ödüllerine hak kazananlar 1998 yılından itibaren her yıl Avrupa’dan Nükleer Silah ve Savaşa Karşı Hekimler (IPPNW) ile ABD’den Beyondnuclear insiyatiflerinin girişimiyle, dünya genelinde antinükleer mücadelenin önemli isimlerinden oluşan 40 kişilik bir jüri tarafından seçilerek çeşitli ülkelerin nükleer silahlara, nükleer endüstriye ve uranyum madenciliğine karşı mücadele eden halkları içinden  yaşam savunucularına veriliyor.  ” Direniş”, “Eğitim”, “Çözüm” ve “Özel Takdir” kategorilerindeki ödüller bu yıla dek Avustralya, Arjantin, Hindistan, Rusya, Almanya, Yeni Zelanda, Norveç, İsrail, Amerika, İsviçre, Kanada ,Çin, Portekiz, Japonya, Marshall Adaları’ndan aktivistlere verildi. Bu yıl ise Türkiye, Etiyopya, Fransa, Hollanda,  ve Güney Afrika’dan yaşam savunucuları ödül alıyor.

izmirin-cernobili-davasi-karara-kaldi_9786_dhaphoto117 Kasım’da “Direniş” kategorisinde ödül alacak olan Arif Ali Cangı özellikle Türkiye’den  Gaziemir’deki yasa dışı nükleer atıklara karşı, Mersin’in Akkuyu ilçesinde yapılması planlanan nükleer santrale karşı ve Manisa, Köprübaşı’nda yapılan uranyum madenciliğinin ölümcül tehlikelerine karşı davalar açmış, bilim insanlarıyla birlikte, radyoaktif atıkların oluşturduğu tehditler konusunda bu endüstrilerin çevresinde yaşayanları bilgilendirme kampanyalarını yürütmüştü.

Her yıl farklı bir ülkede gerçekleştirilen ödül töreni bu yıl Nükleer endüstrisinde çalışırken kansere yakalanan, ve bu endüstrideki isçilerin kanser vakalarının araştırılması için isçileri örgütleyen Alfred Manyanyata Sepepe’nin “Özel Takdir” kategorisinde ödüle layık görülmesi sebebiyle Güney Afrika’nın Johannesbourg kentinde yapılacak. Programa göre 17 Kasım 2016’da  ödüllerin verilmesinin ardından,18 Kasım’da “Think Nuclear -free/Nükleersiz düşün” sempozyumu gerçekleştirilecek.

28-Pınar-Demircan

Türkiye’deki Nükleer karşıtı mücadelenin resmi olarak onurlandırılacağı bu organizasyonun detaylarını  Yeşil Gazete İklim ve Enerji editörlerinden Pınar Demircan Güney Afrika’dan bildirecek fakat, haberler bu kez Yeşil Gazete’den önce Cumhuriyet’te yer alacak, akabinde haber ajansları ve yazılı basınla da paylaşılacak.

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.