İklim ve EnerjiManşet

Uluslararası “Nükleersiz Gelecek Ödülü” Av. Arif Ali Cangı’ya!

0

Nükleersiz Gelecek Ödülleri, dünyanın her köşesinde nükleer silahlara, nükleer endüstriye ve uranyum madenciliğine karşı mücadele eden halklardan seçilen yaşam savunucularına veriliyor. Bu yıl, Habeşistan, Fransa, Hollanda, Türkiye ve Güney Afrika’dan yaşam savunucuları ödüle layık görüldü.

izmirin-cernobili-davasi-karara-kaldi_9786_dhaphoto1Uluslararası Nükleersiz Gelecek Mücadelesinde bu yıl ödül alan Avukat Arif Ali Cangı, ödülünü 17 Kasım 2016’da Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde yapılacak olan törenle, “Direniş” kategorisinde alacak. 1964 doğumlu Arif Ali Cangı, meslek hayatına başladığından beri çevre ve yaşam mücadeleleriyle tanınan, yaşamı savunma mücadelesini hukuk yoluyla sürdüren bir avukat. Gaziemir’deki yasa dışı nükleer atıklara karşı, Mersin’in Akkuyu ilçesinde yapılması planlanan nükleer santrale karşı ve Manisa, Köprübaşı’nda yapılan uranyum madenciliğinin ölümcül tehlikekliklerine karşı davalar açmış, bilim insanlarıyla birlikte, radyoaktif atıkların oluşturduğu tehditler konusunda bu endüstrilerin çevresinde yaşayanları bilgilendirme kampanyalarına girişmiştir. Bu davalar, bugün de sürmektedir.

gaziemir-3
“Direniş” kategorisinde Arif Ali Cangı’ya verilecek olan ödülün dışında, “Eğitim” kategorisinde , Fransa’nin Valence kentinden Radyoaktivite Araştırma Komisyonu başkanı Bruno Chareyron ve “Çözümler” kategorisinde Habeşistan’ın kırsal yörelerinde yoksul halka güneş enerjisiyle elektrik sağlayan, Güneş Enerjisi Vakfı Genel Müdürü Samson Tsegaye ödül alıyor. Ayrıca Güney Afrika’nin nükleer endüstrisinde çalışırken kansere yakalanan, ve bu endüstrideki isçilerin kanser vakalarının araştırılması için isçileri örgütleyen Alfred Manyanyata Sepepe ödüle layık görüldü. Alfred Manyanyata Sepepe’ye verilen ödül nedeniyle bu yıl ödül töreni onun memleketi olan Güney Afrika’da yapılıyor.

gaziemir-2016
Bunlara ek olarak bu yıl Avrupa ve ABD’de nükleer silahsızlanma mücadelesini örgütleyen Hollanda’dan Susi Snyder ise, “Özel Takdir” kategorisinde ödüllendiriliyor.
17 Kasım’da yapılacak ödül töreninden sonra, 18 Kasım’da, Johannesburg’da, Arif Ali Cengı’nın da katılacağı “Nükleersiz bir Gelecek Düşün!” Sempozyumu yapılacak.

 

12-arif-ali-cangi-300x194Arif Ali Cangı’nın aldığı ödüle dair mesajı ise şöyle : “Ödülden onur duyduğumu belirtmek isterim. Beni en çok sevindiren Türkiye’deki nükleer tehlikeye karşı yürüttüğümüz çalışmaların, çabalarının dünyadaki diğer yaşam savunucuları tarafından izleniyor olması ve takdir edilmesidir. Ödülü ülkemizdeki tüm nükleer karşıtları, tüm yaşam savunucuları adına alacağım. Bu ödülün nükleere ve diğer yaşamı tehdit eden projelere karşı yürüttüğümüz yaşamı savunma mücadelemizin dünyanın diğer ülkelerindeki mücadelelerle buluşmasının başlangıcı olmasını ümit ediyorum. Nükleer belasını dünyanın başına insanlık sardı, elbirliği ile dayanışma ile direnişle dünyayı bu beladan kurtarabiliriz. Yaşamın sürmesi için nükleersiz bir geleceği kurmak zorundayız”.
Haber merkezi

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.