EnerjiManşet

Nükleere bütün Kıbrıs da karşı

0

Kıbrıslılar hep beraber, nükleere karşı sokağa iniyor.

Akkuyu’da yapılmak istenen nükleer santrali protesto etmek için, Yeni Kıbrıs Partisi ve Kıbrıs Yeşiller Partisi’nin öncülüğünde iki toplumlu/ortak protesto eylemleri düzenlenecek.

Çernobil nükleer felaketinin başladığı tarih olan 26 Nisan’ın yıl dönümünde, cuma günü 18:30’da Ledra’da (Lokmacı) düzenlenecek insan zincirinin çağrısında “Unutma, nükleer güç tehlikelidir. Nükleerin tehlikesini dün Çernobil’de, bugün Fukushima’da yaşadık, Girne’nin kıyısından 90 km uzakta olan Akkuyu’da böyle bir senaryonun tekrarlanmaması için hiç bir gerekçe yok! Gelin, sesimizi çocuklarımızın geleceği için yükseltelim!” deniyor.

Yeni Kıbrıs Partisi ve Kıbrıs Yeşiller Partisi tarafından yapılan ortak basın açıklamasında 2 sene önce 11 Mart’ta Fukuşima’da başlayan ve yüzlerce yıl devam edecek olan nükleer felaketin ortaya çıkardığı sonuçlar hatırlatılarak “İnsanlık, çokça reklamı yapılan nükleer santrallerin güvenli olduğu olgusunun şüpheye ne kadar açık olduğu konusunda dramatik bir şekilde bilinçleniyor” deniyor. Avrupa başta olmak üzere dünya kamuoyunun artık net biçimde nükleeri reddettiğini belirten açıklama, “Kıbrıs’ın karşı sahillinde ve deprem kuşağı üzerinde olan Akkuyu’da” inşa edilmek istenen nükleer santralin tüm Akdeniz havzası için ölüm anlamına gelebileceği hatırlatılarak “Japonya’nın bugün karşı karşıya kaldığı nükleer tehlike, dünyanın birçok bölgesi ve özellikle de Ecemiş fay hattı yakınında olduğu bilinen Akkuyu için önemli bir örnektir.” deniyor.

Nükleer atıklar meselesine de değinen açıklama, şu soruyu soruyor: Gerçekten merak etmekteyiz: Kim nükleer attıkları on binlerce yıl topraklarında muhafaza etmek isteyebilir?”

Çernobil’in 27. yıldönümü olan 26 Nisan akşamı 18:30-19:30 saatleri arasında, adanın kuzey ve güneyinde yaşayan iki toplum  Ledra Sokağı’nın her iki tarafında Çernobil mağdurlarını anmak için mumlarla bir araya gelip bir insan bir zinciri oluşturacak.

Bu, Kıbrıs Yeşiller Partisi ve Yeni Kıbrıs Partisi önderliğinde yapılan iki toplumlu nükleer karşıtı eylemlerin ilki değil. Anma ve eylemin ilki 2011, ikincisi ise 2012 yılında, yine iki partinin çağrıcılığıyla ve Ledra (Lokmacı) Sokak’ta gerçekleştirilmişti.

Hükümetin Akkuyu’da nükleer santral yapma inadı, halkın büyük bölümünün itirazına ve nükleer enerjinin artık hiç bir anlamı kalmadığının uzmanlarca belirtilmesine rağmen devam ediyor.

 

*Fotoğraflar, 2011 eyleminden alınmıştır (Yeni Kıbrıs Partisi web sitesi)


(Yeşil Gazete)

 


More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.