ManşetTürkiye

Nükleer karşıtı eylemcilere beraat

0
6 Temmuz'da TBMM önünde yapılan nükleer karşıtı eylem

Rusya ile imzalanan Akkuyu nükleer santral anlaşmasının TBMM’de onaylanması sırasında meclis önünde eylem yapan 58 nükleer karşıtının davası beraatle sonuçlandı.

Nükleer karşıtı eylemciler için, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten açılan dava sonuçlandı. Bugün Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi’inde görülen dördüncü celsede “sanıklara yüklenen suçlar oluşmadığından ayrı ayrı beraatlerine” karar verildi.

58 eylemci, 6 Temmuz 2010’da TBMM önünde nükleer karşıtı 170 bin imzayı milletvekillerine teslim etmek istedikleri için yargılanıyordu. Eyleme Greenpeace, Yeşiller Partisi, Küresel Eylem Grubu, Mersin Nükleer Karşıtı Platform ve Sinop Çevre Platformu üyesi eylemciler katılmıştı.

Bugün beraat eden eylemciler arasında Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Ümit Şahin ve genel sekreteri Selda Arzuman’la birlikte toplam yedi Yeşiller Partisi üyesi bulunuyordu. Yeşiller Partisi eşsözcüsü Ümit Şahin yaptığı açıklamada bugün beraatle sonuçlanan davanın aylardır Akkuyu nükleer santralına karşı verilen mücadeleye yönelik baskıların sembolü olduğunu söyledi. Ümit Şahin sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de bugün halkın üçte ikisinin nükleer santrallere karşı olduğunu kamuoyu araştırmalarından biliyoruz. Dün Almanya’nın bütün nükleer santrallerini 10 yıl içinde kapatma kararına geri dönmesi de önemli bir adımdır. Nükleer enerjinin devri dolmuştur. AKP hükümetinin dünyada Fukuşima nükleer felaketinden sonra daha da sert esen karşıt rüzgarların tersi yönde bir inadı sürdürmesi anlaşılır gibi değildir. Ancak Başbakan Erdoğan boşuna direniyor. Nükleer karşıtı hareket bugün eskisinden daha da güçlü. Türkiye’de de nükleer karşıtları on yıllardır nükleere geçit vermedi, bundan sonra da vermeyecek.”

Yargılanan eylemcilere eylemdeyim.org sitesi üzerinden 13.165 kişi destek olmuştu. Eylemcilerin TBMM’ye teslim etmek üzere götürdüğü nükleer karşıtı imzaların sayısı da 212.480’e ulaştı. İmzalar BURADAN toplanmaya devam ediyor.

(Greenpeace, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.