EnerjiManşet

Nükleer enerjiye bir darbe daha

0

Japonya‘daki nükleer felaketten sonra Avrupa’da nükleer enerjiden kaçış eğilimi sürüyor. Avrupa’nın güçlü ekonomilerinden Almanya‘nın aldığı 2022’ye kadar bütün nükleer santrallerini kapatma kararına benzer bir kararı İsviçre de aldı. İsviçre Parlamentosu daha önce parlamentonun alt kanadında tartışılıp destek verilen, ülkedeki nükleer santrallerin 2034’e kadar kapatılması yönündeki kararı onayladı.

Parlamentonun altkanadında yapılan haziran ayındaki oylamada Liberal Demokratlar ve milliyetçi İsviçre Halk Partisi dışında tüm partiler nükleerden vazgeçilmesini onaylamıştı. Parlamentodaki nihai oylamaya ise Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Hıristiyan Demokratlar destek verdi. İsviçre’deki kamuoyu araştırmaları da toplumun çoğunluğunun bu kararı desteklediğini gösteriyor.

Nükleerden vazgeçmenin İsviçre’ye maliyetinin yaklaşık 3.1 milyar euro olacağı söyleniyor. Ancak, kararın ardından İsviçre Çevre ve Enerji Bakanı Doris Leuthard, nükleer santrallerin güvenlik maliyetlerinin artışının nükleer enerjiyi daha pahalı hale getirdiğini bildirdi. “Yeni teknolojileri teşvik edebilirsek, bu çocuklarımıza ve İsviçre’nin geleceğine yapılmış bir yatırım olacaktır” diyen Leuthard, bu politikaya hemen başlanmasının önemini vurguladı.

Alternatif enerji planları

İsviçre Elektrik Şirketleri Birliği de nükleer enerjiden aşamalı olarak çıkılmasını desteklediğini duyurdu. Yapılan açıklamada, nükleer enerjinin aniden terk edilmemesinin, şu an faal santrallerin aşamalı olarak kapatılacak olmasının yeni çözümler için zaman kazandırdığının altı çizildi.

İsviçre’de nükleer enerjiden uzaklaşmakla oluşacak enerji açığının yenilenebilir enerji kaynakları ve hidroelektrik santrallere daha fazla yatırımla kapatılması bekleniyor. Ayrıca elektrik ithalatı ve uluslararası iklim değişikliği politikalarını göz ardı etmeden fosil yakıt kullanımı da gerektiğinde kullanabilecek sistemler olarak belirtiliyor.

(Bianet)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.