ManşetSivil Toplum

Nüfus kaydında soya göre tasnif skandalı

0

Çocuğunu bir Ermeni anaokuluna yazdırmak isteyen anneye verilen resmi bir yazı, vukuatlı nüfus kayıtlarında gizli ‘soy kodu’ kullanıldığını ortaya koydu.

İçişleri Bakanlığı’nın “Sadece eğitim için kullanılıyor” dediği soy kodunun, Türkiye’de okulu olmayan Süryaniler ile diğer gayrimüslimlere de uygulandığı anlaşıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1923 yılından bugüne ‘vukuatlı’ nüfus kayıtları gizli olarak ‘soy kodu’ taşıyor. Agos gazetesinden Ferda Balancar‘ın haberine göre; bu kayıtlarda Ermenilerin soy kodu 2 sayısıyla ifade ediliyor. Nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerinde gizli tutulan “soy kodu”, talep eden devlet kurumlarına resmi bir yazıyla bildiriliyor.

Radikal’den İsmail Saymaz’ın görüştüğü bir nüfus idaresi yetkilisi, “soy kodu” uygulamasının Lozan’da azınlık statüsü tanınan Rum, Ermeni ve Yahudiler için söz konusu olduğunu, Rumlara 1, Ermenilere 2, Yahudilere de 3 kodunun verildiğini söyledi. Yetkili, soy kodunun daha çok, Lozan Antlaşması ile tanınmış haklardan yararlanacak o azınlık grubuna mensup yurttaşları ayırt etmek için kullanıldığını savunuyor. Örneğin, 2 koduyla kaydedilmeyen bir yurttaşın Ermeni okuluna kayıt yaptıramayacağını vurguluyor. Yetkili, bu kodların başka amaçlarla kullanılıp kullanıldığı hakkında bilgi sahibi olmadığını, üç grup dışındaki topluluklara kod verilmediğini söylüyor.

(Agos, Radikal, T24)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.