Ekolojik YaşamGünün ManşetiManşet

Noyan Özkan’ın adı Karşıyaka’da otopark olmaktan kurtardığı parkta yaşayacak

0

6 Nisan 2013’de aramızdan ayrılan çevre ve ekoloji hareketinin önemli isimlerinden Avukat Noyan Özkan‘ın adı 1993 yılında verdiği mücadele ile katlı otopark olmaktan kurtardığı İzmir Karşıyaka’daki Yasa Parkı’nda yaşayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetiminin aldığı karar ile Karşıyaka Yasa Parkı’nın içine bugün (6 Nisan Perşembe) saat 11:30’da gerçekleşen törenle Noyan Özkan Anıtı yerleştirildi.

Yeşil Gazete olarak biz de parkta gerçekleşen törende bir konuşma yapan Noyan Özkan’ın eşi Beynun Erener Özkan ve İzmir ekoloji hareketinin bir başka önemli ismi Avukat Arif Ali Cangı ile konuştuk

Beynun Erener Özkan, Karşıyaka Yasa Parkı’nın 93 yılında Noyan Özkan ve arkadaşlarının çabası ile kurtuluşunun öyküsünü aktardı.

‘Hukukun üstünlüğü ve adaletin bağımsızlığı açısından bir adım olmasını dilerim’

Noyan Özkan ve Beynun Erener Özkan (Foto: noyanozkan.com)

” 1993 yılı diye anımsıyorum. Gece vakti kapımız çalındı. Gelenler Avukat Leyla Gündüz ile eşi idi. Katlı otopark yapılmak istenen yer Atatürk’ün manevi kızı Latife Hanım’ın mülkü idi. Leyla Hanım, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katlı otopark projesinden ve ordaki asırlık ağaçların kesilme tehlikesi altında olduğundan sözetti.

Bunun üzerine hemen mücadele başladı. O zaman Yeşiller Partisi vardı. Avukatlar ve Yeşiller Partisi üyeleri katlı otopark yapılacağı için ağaçların kesileceği bahçede günlerce nöbet tuttular, kendilerini ağaçlara zincirlediler. Bu mücadele sonunda ağaçların kesimi birkaç gün ertelendi.

Aynı zamanda yürütmeyi durdurma davası da açıldı. Eşim parkın olduğu bölgede sözlü olarak hukuku savunmaya çalışırken ben de mahkemeye gittim yürütmeyi durdurma kararının bir an önce çıkması için. Hakime hanıma durumu, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararının çıkmasının büyük olasılık olduğunu, bir hiç uğruna ağaçların kesilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledim ama maalesef karar zamanında çıkarılamadı. Bölgedeki çok güzel, ulu ağaçlar hunharca kesildi.

Hukuki mücadele sürerken İzmir Büyükşehir Belediyesi inşaata başladı. Birkaç katı da çıktılar üstelik. O dönem İzmir Belediyesi Başkanı olan Yüksel Çakmur da otopark inşaatının olduğu yerin önüne bir levha asarak yürütmeyi durdurma davası açan Noyan Özkan, Leyla Gündüz ve Ahmet Kılıç‘ı hedef gösterdi. Karşıyaka’ya böyle bir hizmet getirmek istiyoruz ama bu kişiler engel olmak istiyor söylemi ile.

Yürütmeyi durdurma talebi ile açılan davayı kazandık ama belediye başkanı değişip Ahmet Priştina yeni başkan olana dek orası o hali ile kaldı. Priştina döneminde otopark yıkıldı ve ardından bir bölümü parka dönüştürüldü. Küçük ama sembolik anlamı açısından önemli bir parktır Karşıayaka Yasa Parkı. Ekoloji mücadelesinin kazanımı açısından önemlidir.

Bugün de Noyan Özkan’ın önemli çabası ile bugüne kadar gelebilen parka kendisinin anıt bir büstü yerleştirildi. Bunu çok önemli buluyorum. Noyan Özkan’ın anılmasını sağlayan çok zarif bir anıt plaket de kondu oraya. Ben çok beğendim. Hukukun üstünlüğü ve adaletin bağımsızlığı açısından da bir adım olmasını diliyorum.

Avukat Arif Ali Cangı ise Karşıyaka Yasa Parkı’nda gerçekleşen töreni sosyal medya hesabından şu sözlerle aktardı:

Bugün (06.04.2017) saat 11.30 da eski Karşıyaka Katlı Otopark alanındaki “Karşıyaka Yasa Parkı” nda Noyan Özkan anıtının açılışı yapılacak.

Noyan Özkan

İzmir’in belleğinde Avukat Noyan Özkan’ın önemli bir yeri vardır. Onun bu kente kattığı çok şey var; Konak Meydanı korunabildiyse, Kordonboyu bugün Kordonyolu değilse bunda onun çok emeği var, Karşıyaka İstasyon Parkı, katlı otoparktan kurtulduysa onun sayesindedir. Bunlar küçük bir bölümü; Noyan Özkan, çevre hareketi avukatı olarak, Baro Başkanı olarak, İzmirli bir yurttaş olarak çok değerler kattı. İzmir ona çok şey borçlu.

Yaptıklarını karşılamasa da isminin kurtardığı parkta yaşayacak olması sevindirici.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimine ve emeği geçen herkese teşekkürler.

Cangı’dan da parkın kurtarılma hikayesini Yeşil Gazete ile paylaşmasını rica ettik.

‘Noyan Özkan’ın çabası ile kente karşı işlenecek bir suçun önüne geçildi’

Arif Ali Cangı

1992 – 1993 yıllarında İzmir’de Çevre Hareketi Avukatları yurttaş inisiyatifi tarzında kuruldu. O dönem ben stajyer bir avukattım. Çevre ile ilgi dosyaların her birinin takibini bir arkadaşımız üstlenirdi. Karşıyaka Katlı Otoparklar dosyasını da Noyan abi takip ediyordu.

Çevre Hareketi Avukatları’na dahil olduğum dönemde katlı otopark ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verilmişti verilmesine ama dava sürecinde de otoparkın kaba inşaatı da yarı yarıya tamamlanmıştı. Noyan abi o dönemde mahkeme kararının hızlanması için ciddi uğraş verdi.

Gene o dönem otopark projesi ile ilgili belediye yetkilileri ve Belediye Başkanı hakkında ceza davaları da açıldı ancak tam o dönem gündeme gelen ve kamuoyunda Rahşan Affı olarak bilinen af sonrası düştü ceza davaları. 

Noyan abinin çabası ile katlı otoparkın yarı yarıya tamamlanmış hali yıkıldı ve şu an halen Karşıyakalıların hizmetinde olan park kurtarılmış oldu. 

Yıkımın ardından parkın bir bölümünün dolmuş durağı olarak kullanımı gündeme geldi ve biz de Çevre Hareketi Avukatları olarak bunun da önüne geçme konusunu kendi aramızda konuştuk ancak Karşıyakalıların toplu ulaşım ihtiyacını da gözönünde tutup ve halkın da bu yönde görüşünü dikkate alarak onunla ilgili bir aksiyon almama kararını verdik. 

Noyan abinin o dönemki çabası ile kent hukukuna ve kente karşı işlenmesi muhtemel bir suçun da önüne geçilmiş oldu.

Bugün Noyan abinin anıt büstü Karşıyaka Yasa Parkı’na konuyor. Bunu sağlamak da kolay olmadı aslında. Ben Haberekspres gazetesindeki yazılarımda 2016’dan beri İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne “Noyan Özkan’ın adını yaşatın” çağrıları yapıyorum. 2016 Nisan’ında “Avukat Noyan Özkan“, aynı yıl Mayıs ayında, “Kordon’a Avukat Noyan Özkan’ın büstü” ve geçen sene Şubat ayında ise “Noyan Özkan ve kadirşinaslık” başlıklı yazılarımda buna dair çağrılarım olmuştu. 

Yeşil Gazete okurlarının Türkiye Çevre ve Ekoloji hareketinin bu çok önemli ismini daha yakından tanıması için aramızdan ayrıldığı dönemde Noyan Özkan’ı yakından tanıyan dostları ile konuşup, “Dostları Noyan Özkan’ı anlatıyor” haberini de sizlerle paylaşmıştık.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.