EkolojiManşet

[Özel Haber] Dostları Noyan Özkan’ı anlatıyor

0

Çevre ve ekoloji hareketinin önemli isimlerinden Noyan Özkan, Cumartesi sabahı Urla’da yürüyüş yaptığı sırada geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Noyan Özkan (1953-2013)

 

2000-2002 yılları arasında İzmir Barosu Başkanlığı yapan Noyan Özkan (60), IUCN (Uluslararası Doğa Koruma Örgütü) vea IBA (Uluslarası Barolar Kurumu) üyesiydi. Açık Radyo’nun ilk kurulduğu yıllarda beş yıl süren “Kent ve Çevre Koruma Hukuku” programını hazırlayıp sunan Özkan, Milliyet Ege ekine de “Çevre Hukuku” ile ilgili bir bölüm hazırlıyordu.

İzmir Çevre Harekatı Avukatları Grubu içerisinde 8 yıl süre ile İzmir ve Türkiye ile ilgili (Bergama Siyanürlü Altın, Akkuyu Nükleer Santral, Konak Alanı Galleria, Kordonboyu, Karşıyaka Katlı Otopark, Kokarkoy, İnciraltı, Egepalas, Gökova/Yatağan Termik Santralleri) gelecek kuşakları etkileyecek çevre koruma savaşımlarında yer aldı.

İlk kitabı “Doğa Koruma Rehberi” 1995 yılında Nar yayınları arasında çıkan Noyan Özkan, İzmir Barosu tarafından yayımlanan ‘Uluslararası Çevre Sözleşmeleri’, ‘Çevre Hakkı’ ve ‘ 17 Ağustos Depremi Hukuki Tespitler’ kitaplarının hazırlanmasına katkıda bulundu.

Ekoloji hareketinin çok önemli isimleri arasında yer alan Avukat Noyan Özkan’ın beklenmedik bir şekilde aramızdan ayrılmasının ardından sözü dostlarına, yakınlarına bıraktık. Özkan’ın çevre hareketine olan katkılarını, hem İzmir hem de ülke çapında yürütmekte olduğu mücadeleyi dostları vasıtası ile sizlerle paylaşmak istedik.

 

Ayşen Erdoğan – (Avukat, Türkiye’de 80’li yılların sonunda kurulan ilk Yeşiller Partisi üyelerinden)

Av. Ayşen Erdoğan

Noyan Bey, 1990’lı yıllarda yürüttüğümüz çevre hareketi çalışmalarından beri tanırım. Çevre hareketi avukatları arasında idik ikimiz de. Yeşiller Partisi’nin ilk kurulduğu zamanlarda da çalışmalarımız oldu. 2000 – 2002 arasında İzmir Barosu Yönetim Kurulunda idik.

Son derece duyarlı, sadece çevre ve ekoloji alanında değil diğer konularda da çalışmaları olan birisi idi. İnsan hakları konusunda da çalışmaları oldu. Adil yargılanma süreci için çalışmalar yaptı. Çok derin bir acı yaşıyorum, kaybı büyük bir eksiklik olacak. Tek başına bile muhalefet edebiliyordu. İzmir’in kentleşmesi sırasında gündeme gelen kordon otoyolu projesinin iptalinde büyük emeği geçmiştir.

Kalp krizi sonucu hayatını kaybettiği, tansiyon hastası olduğunu yazılıyor ama beslenmesine çok dikkat eden, sporu da ihmal etmeyen birisiydi kendisi. Çok ama çok üzgünüm.

 

Ömer Madra (Açık Radyo kurucusu ve programcısı – İklim aktivisti)

Ömer Madra

Noyan Özkan ile Açık Radyo’nun kurulduğu dönemlerde tanıştım. Kendisinin çevre hareketleri ile ilgilenen bir avukat olduğunu öğrenince de Açık Radyo için program yapmasını teklif ettim, hemen kabul etti. Açık Radyo’nun kurulduğu Kasım 1995’de başlayan “Kent ve Çevre Koruma Hukuku” isimli programı aralıksız dört sene radyocu tabiri ile sekiz dönem sürdü. Son bir yıl programın adı, “Kent ve Çevre Hukuku” olarak değişti. İlk dört sene bağımsız olarak devam eden program sonrasında da Açık Gazete’nin içinde bir köşe olarak 2001 yılına kadar devam etti. Programları sona erdikten sonraki dönemde de çevre hukuku ile ne zaman ihtiyacımız olsa imdadımıza koşmuş, her zaman bize destek vermiştir.

Konusuna son derece hakim, sistematik düşünebilen çok iyi bir hukukçu idi. Uluslararası Çevre Hukuku alanında da uzmandı aynı zamanda. Çevre ile ilgili yeni bir sorun ortaya çıktığında pratik hukuk bilgisi ile konunun en can alıcı noktasını hemen kavrıyor ve çok etkili sonuçlar alabiliyordu.

Cumhurbaşkanına, Meclis başkanına çok ayrıntılı dilekçeler yazardı. Anayasa Hukuku konusunda uzmanlığı var mıydı bilemiyorum ama engin anayasa bilgisi ile anayasaya aykırı olabilecek konuları farkettiğinde bu konuda kapsamlı yazılar ya da dilekçeler hazırlayıp hem yöneticilere gönderir hem de halkı bilgilendirirdi.

Açık Radyo sitesi içinde de bu şekilde bilgilendirici pek çok yazısını bulabilirsiniz. (Noyan Özkan’ın acikradyo.com sitesindeki yazılarına buradan ulaşabilirsiniz)

 

Av. Yakup Okumuşoğlu

Yakup Okumuşoğlu (Avukat)

Noyan Bey ile 1990’lı yıllarda Bergama sürecinde tanıştım. İzmir çevre hareketinin kurucuları arasında idi. İzmir Barosu başkanlığını yürüttüğü dönemde de kendisi ile çalışmalarımız olmuştu. Çok beyefendi, çok saygılı birisi idi. Noyan Özkan’ın çevre hareketinin pusulalarından birisi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Çevre ve doğa için çok büyük bir kayıptır Noyan Bey’in ölümü. Onun çizdiği yolda bizler elbette mücadelemizi devam ettireceğiz.

Sadece İzmir ve çevresi için değil tüm ülkenin çevre hareketinde aktif rol alan birisi idi Noyan Özkan, dupduru hukuk bilgisi ile her zaman bize kılavuzluk etmiştir. Kendisinden her zaman görüş ve mütaala alırdık hukuki konularda.

Mesleğinin zirvesinde çok kıymetli bir hukukçu idi. Tüm doğa ve yaşam savunucularının başı sağolsun. Çok üzgünüz gerçekten.

 

İbrahim Günel

İbrahim Günel (Gazeteci)

Kendisini 90’lı yıllardan beri tanırım. Gerçekten şu anda çok üzgünüm. Ben gazeteciyim, kendisi de çevre alanında faaliyet gösteren bir hukukçu idi. Ne zaman hukuki bir konuda kendisinden görüş almak istesem her zaman her konuda destek vermiştir.

Bir dostumu kaybettim. Daha fazla konuşamayacağım şu anda. Gerçekten çok, çok üzgünüm.

 

Arif Ali Cangı (Avukat – Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşsözcüsü)

Av. Arif Ali Cangı

Noyan abi ile 1992 yılında avukatlık stajı yaptığım dönemde tanıştım. O zamanlar Noyan abiler “İzmir Çevre Hareketi Avukatları Grubu“nu kurmuşlardı. Ben de stajyer bir avukat iken o grubun bir toplantısına katılmıştım. Bütün hayatımı etkileyen çevre mücadelesine dahil olmam ve Noyan abi ile tanışmam da o toplantı sayesinde gerçekleşti.

Çevre hareketine bir katkım oldu ise, bu alanda bir ürün verebildi isem bunda Noyan abinin ve “İzmir Çevre Hareketi Avukatları Grubu”nu oluşturan diğer kişilerin çok büyük katkısı olmuştur.

Çevre Hukuku’nun mahkemelerde uygulanabilir hale gelmesinde Noyan abinin çalışmalarının payı çok büyüktür.

Noyan abinin kaybı bizim için, çevre hareketi için yeri doldurulamayacak bir kayıptır. Ekoloji hareketine, avukat camiasına ve ailesine başsağlığı dilerim.

 

Ümit Şahin (Üç Ekoloji yayın yönemeni, Yeşil Gazete yazarı)

Ümit Şahin

Noyan Özkan, Türkiye’de çevre ve ekoloji hareketinin öncülerinden biriydi. Yeşil hareketten nükleer karşıtı harekete ve diğer ekoloji mücadelelerine kadar her mücadelenin içinde ve yanındaydı, ama kendisini doğa korumacı olarak tanımlamayı tercih ederdi. Zaten ilk kitabının adı Doğa Koruma Rehberi‘dir. 90’lı yılların ortalarında çıkan o kitapta bizlere hem konuyla ilgili hukuk mücadelesi hakkında yol göstermiş, hem de konuyla ilgili mücadele içinde bulunanlara bir tür aktivist rehberi hazırlamıştı. Bunun bir tavır olarak da çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Noyan Özkan’ın çevre mücadelesine davalar açarak katkıda bulunmaya başlayan ilk isimlerden biri olduğunu herkes iyi bilir. Ben de onun ismini ilk kez 90’lı yılların başlarında  bu davaları yürüten avukatlardan biri olarak duymuştum. Bizim gibi hareketin içinde yeni olan daha genç aktivistler için İzmir Çevre Hareketi Avukatları bir efsane gibiydi. Bugün çevre mücadelesinde, açılan davalar, alınan yürütmeyi durdurma ve iptal kararları önemli bir araç olarak kullanılıyorsa, bunda Noyan Özkan’ın öncülüğü çok önemlidir. Hatta Noyan Özkan’ın çevre hukukunu teoriden çıkarıp pratiğe uygulayan en önemli öncülerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bildiğim kadarıyla baro başkanlığı yapan tek çevreci-doğa korumacı avukat Noyan Özkan’dır.

Noyan Özkan’ın yeşiller tarihine de önemli katkıları vardır. Bunların arasında 1999’da yayımlanan Yeşiller Manifestosu‘nu mutlaka saymak gerekir. O zamanlar ilk Yeşiller Partisi’nin kapatılmasının üzerinden sadece  5 yıl geçmişti ve yeşil hareketi yaşatmaya çalışan, bu konuda toplantılar düzenleyen, fikir geliştiren kişilerin içinde Noyan Özkan da vardı. Yeşiller’in yeni döneminin işaret fişeği olan 1999 manifestosunun yazarlarından biri de Noyan Özkan’dır.

Noyan Özkan’ın son yıllarda tek kişilik bir ordu gibi sürdürdüğü mücadeleleri anmamak da olmaz. Sadece çevre ve doğa korumayla ilgili konularda değil, adil yargılama hakkının ihlalinden, polisin aşırı güç kullanımına kadar insan haklarını ihlal eden her konuda hiç vakit kaybetmeden kaleme sarılır, Cumhurbaşkanı’ndan ilgili bakanlıklara kadar her yere, uluslararası sözleşmelerden Anayasa’ya ve ilgili mevzuata kadar bütün referansları vererek mektuplar, dilekçeler yazardı. Bunlardan bazılarını Yeşil Gazete’de yayınlıyorduk. Noyan abi böylece aktivistleri ve sivil toplumu da harekete geçmeye çağırmış oluyordu. Bütün mektuplarını da “Yurttaş Noyan Özkan” diye imzalardı.

Hem doğa koruma ve ekoloji alanında bir hukukçu ve aktivist, hem de çok değerli bir yurttaş olarak yeri doldurulamayacak bir insanı kaybettik. Başımız sağolsun.

Haber: Alper Tolga Akkuş – Yeşil Gazete

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.