Hayvan HaklarıManşet

Norveç’te öldürülen Freya’nın heykeli dikilecek

0
Mors Freya’nın Norveç’in Oslo Fiyordu’nda insanlar için risk oluşturduğu gerekçesiyle öldürülmesine tepkiler dinmiyor. Ülke halkı, çevre örgütleri ve hayvan hakları savunucuları bu “gereksiz ve hızlı” katliama karşı öfkelerini sosyal medya üzerinden belirtmeye devam ederken, hayvanın heykelini öldürüldüğü yere dikmek amacıyla da bir bağış kampanyası başlatıldı. 

Kampanyayı organize edenler, Freya’nın öldürülmesinin Norveç’te ve özellikle Oslo’da vahşi hayvanlara yaşam alanı sağlanamadığına dair güçlü olumsuz bir etki yarattığını belirtti.Grubun paylaşımında şunlar denildi: “Heykelini dikerek, kendimize ve gelecek nesillere, ‘ayak altında’ olunca doğal hayatı öldürmememiz ya da ortadan kaldırmamamız gerekmediğini ve kaldıramayacağımızı daima hatırlatacağız.”

Grup dün itibarıyla kampanya için 16 bin 143 dolar topladı. Organizatörler, heykel için gerekeni toplayamazlarsa parayı Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na aktaracak.

Tepkiler dinmiyor

Oslo Fiyordu’nda yaşayan ve insanlar için risk oluşturduğu düşünülen Freya adlı dev mors 14 Ağustos’ta öldürülmüştü. Norveç Balıkçılık Direktörlüğü’nün açıklamasında, değerlendirmeler neticesinde ‘insanlar için tehlike oluşturduğu’ gerekçesiyle 600 kilogram ağırlığındaki dişi hayvanın hayatına son verildiği kaydedilmişti: “Geçen hafta yapılan gözlemlerde, Freya’nın zararlı olduğu ve mesafenin korunmasına yönelik uyarıların göz ardı edildiği belirlendi. Halka potansiyel riski yüksekti.”

Oslo’da insanların aşırı ilgisine maruz kalan mors Freya, Norveç yetkilileri tarafından öldürüldü

Kararı aceleyle alınmış ve gereksiz bulan aktivistler ve Oslo halkı ise, izni veren kurumlara öfkeli.

Binlerce üyesi bulunan “Deniz aygırı Freya – O şimdi nerede?’ adlı Facebook sayfası, pazar gününden bu yana üzgün ve kızgın yorumlar ile taziyelerle doldu taştı.

Oslo’da çocuk tiyatrosu işleten 62 yaşındaki Trine Tandberg, Freya’yla ilgili haberleri yakından takip ettiğini belirterek, “Kimseye bir şey yapmadı. Birçoğumuzu kızdıran şey de bu” dedi.

Norveç’te Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na bağlı bir deniz biyoloğu olan Fredrik Myhre de “Öldürme kararının alınma hızına hayran kaldım” ifadeleriyle tepkisini ortaya koydu.

Uzmanlar ise deniz aygırının hayatının bu şekilde sona ermesine inanamadıklarını söylüyor. Deniz memelilerini kurtarma örgütü British Divers Marine Life Rescue Direktörü Bay Jarvis, bu tür vahşi hayvanların insanlara oluşturduğu tehdidi kabul ederken, bunun Freya’yı öldürmek için yeterli bir sebep olmadığını söyledi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.