DünyaManşet

Nobel Barış Ödülü Çinli muhalifin

0

Nobel Barış ödülü, geçen yıl hapse atılan Çinli muhalif Liu Xiabao’ya verildi.

Norveç’in başkenti Oslo’da açıklanan ödülün, daha önce Liu Xiabao’nun seçilmemesi için uyarıda bulunan Pekin yönetimi kızdıracağı kesin.

Norveç Nobel Komitesi Başkanı Thorbjoern Jagland Liu’nun ‘Çin’deki insan hakları mücadelesinin en önemli sembolü olduğunu’ söyledi.

Jagland daha önce yaptığı açıklamada seçimlerinin tartışmalı olacağını kabul etmişti.

Jagland duyurudan önce bir Norveç televizyonuna yaptığı açıklamada, ‘Ödülü kazanan ismi duyunca anlayacaksınız’ demişti.

Jagland ödül duyurusu sırasında yaptığı konuşmada da Çin’in dünyadaki yeni konumunun ‘sorumluluğunu da arttırmış olması gerektiğini’ söyledi.

Jagland, Çin vatandaşlarının çoğunun ülke anayasasında öngörülen özgürlüklerden ‘uygulamada faydalanamadığını’ vurguladı.

Torbjoern Jagland, Liu Xiabao ismini seçim sürecinin başında belirlediklerini de ekledi.

54 yaşındaki Liu, geçen yıl sonunda, Çin’de çok partili demokrasi ve insan haklarına saygı talep eden 8.maddenin yazadı.

Barış ödülü duyurusu öncesi ödüle aday gösterilen başka isimlerden bahsedilmedi. Ancak medyada bahsi geçen isimler arasında, Afgan kadın hakları savunucusu Sima Samar, Rus insan hakları savunucusu Svetlana Gannuşkina, Eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl ve Zimbabve Başbakanı Morgan Tsvangirai vardı.

Nobel Komitesi geçen yıl da ABD Başkanı Barack Obama’ya verdiği ödülü savunmak zorunda kalmıştı. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.