Dünyaİfade ÖzgürlüğüManşet

Julien Assange Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi

0

Birleşik Krallık‘ta tutuklu bulunan ve ABD‘ye iade edilmesi gündemde olan Wikileaks kurucusu Julian Assange, Nobel Barış Ödülü‘ne aday gösterildi.

Alman Milletvekili Martin Sonnenborn, Assange’ı insan hakları, demokrasi ve basın özgürlüğü mücadelesi için ödüle aday gösterdiğini duyurdu.

Ödülü veren Norveç Nobel Enstitüsü de Assange’ın adaylık prosedürünün başarıyla tamamlandığını doğruladı. Önceki Nobel Barış Ödülü komitesi başkanı ve eski Norveç Başbakanı Thorberg Jagland, ödülün Assange’ın serbest bırakılması ve gizli NSA belgelerini medyaya sızdırdığı için casuslukla suçlanan Edward Snowden‘in affedilmesi talepleri üzerindeki baskıyı artıracağını umduğunu ifade etti.

BM özel raportörü Nils Melzer ise Assange’ın tutulduğu koşulları işkence olarak nitelendirdi.

Assange’ın adaylığı için çağrı yapan partneri Stella Moris  “Julian Assange savaşın sislerini ortadan kaldırarak barışa benzersiz ve inkar edilemez katkılarda bulundu” demişti.

ABD’ye iade edilirse 175 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya

Julien Assange, Wikileaks üzerinden Afganistan’da ABD’nin işlediği savaş ve insanlık suçlarını ifşa eden gizli belgeleri yayınladığı için casusluk ve bilgisayar korsanlığı da dahil 18 suçtan yargılanmak üzere Birleşik Krallık’taki Belmarsh Hapishanesi’nde tutuluyor. ABD, aralık ayında Assange’ın ABD’ye iadesini reddeden Yüksek Mahkeme kararına karşı temyiz davasını kazanarak, Assange’ın ABD’ye iadesine kapı aralamıştı.

Wikileaks’e sızarak muhbirlik yapan FBI ajanı Sigurdur Ingi Thordarson ise Julien Assange iddialarının doğru olmadığını kabul etmiş; iddianamede yer alan ‘büyük bir bölümünün’ kendisi tarafından uydurulduğunu açıklamıştı. 

İadenin gerçekleşmesi durumunda Assange, 175 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.