Dünyaİklim KriziManşet

Sibirya’daki permafrost erimesi uykudaki bilinmeyen virüsleri serbest bırakabilir

0

Nobel ödüllü bir iklim bilimci, artan sıcaklıklarla hız kazanan Sibirya’daki permafrost tabakasında meydana gelen erimenin daha önce bilinmeyen virüs türlerini açığa çıkarabileceği uyarısında bulundu.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ndeki (IPCC) bilim insanlarına göre Rusya, dünyanın geri kalanından üç kat daha fazla ısınıyor. Kuzey Kutbu ve Sibirya’da ise sıcaklık artışı ortalamadan dört kat daha fazla. 

‘Uykudaki virüsleri serbest bırakabilir’

Nobel Barış Ödülü sahibi ve aynı zamanda eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon‘un önde gelen iklim danışmanı Rae Kwon Chung, bu ısınmanın ülkenin uçsuz bucaksız donmuş tabakasında binlerce yıldır depolanan uzun süredir uykuda olan virüsleri serbest bırakabileceğini söyledi.

Tomsk şehrinde düzenlenen bir iklim konferansına katılan Chung, devlete bağlı TASS haber ajansına yaptığı açıklamada “Örneğin koronavirüs sadece bir virüs. Ancak Sibirya ve Kanada’da eriyen buzdan ortaya çıkacak çok daha fazla yeni virüs türleri görebiliriz” dedi.

‘Ren geyiği ve foklar arasında hızla yayılabilir’

Chung, iklim değişikliğinin Kuzey Kutbu’ndaki buzsuz günlerin sayısını artırdığı için virüslerin ren geyiği, foklar ve diğer Arktik hayvan türleri arasında daha hızlı yayılabileceğini söyledi.

Yaptığı açıklamada ayrıca iklim krizini azaltmak için yenilenebilir enerjiye küresel bir geçiş çağrısında bulundu ve şu anda dünyanın dördüncü en büyük karbon yayıcısı olan Rusya’nın bu süreçte önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

Chung, “Rusya sadece petrol ve gaza sahip değil, aynı zamanda yenilenebilir enerji ve hidrojen ihracatı için de muazzam bir potansiyele sahip” ifadelerini kullandı.

Yıkıcı jeolojik sonuçlar

İklim konferansına katılan Sheffield Üniversitesi’nden Prof. Terry Callaghan ise permafrost erimesinin yıkıcı jeolojik sonuçlara yol açabileceği konusunda uyardı.

Callaghan ve Chung, insan kaynaklı iklim değişikliğini insanlık için kritik bir tehdit olarak belirleme konusundaki çalışmaları nedeniyle 2007 yılında Nobel Barış Ödülü’nü alan IPCC araştırma grubunun bir parçasıydı.

‘Toprak kayması arıyor’

Callaghan açıklamasında “Permafrost’un erimesi daha fazla toprak kaymasına yol açıyor. Hem manzara hem de bitki örtüsü çok dinamik bir değişim geçiriyor” dedi

Bu bölgelerdeki yerli nüfusların bu değişikliklerden en şiddetli şekilde etkilendiğini belirten Callaghan, bu durumun ren geyiği gütme veya balıkçılığa bağımlı toplulukların özellikle savunmasız olduğunu söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.