Ekolojik YaşamManşet

Niğde’de, köyün ortasında siyanürlü atık birikiyor

0

Niğde Ulukışla’da faaliyet gösteren Gümüştaş Madenciliğe ait tesisteki siyanür havuzundan sızan siyanürlü atığın köyün iç kesimlerine kadar ulaştığı ve bir tarlada biriktiği ortaya çıktı. Tepeköy mevkiindeki köy merkezine yakın tarladaki biriken zehirli atıktan alınan örneklerde yüksek seviyede siyanüre rastlandığı bildirildi.

Siyanürlü atığın yer altı kaynaklarına sızması ve bölgedeki tarım ürünlerine bulaşmasından endişe ediliyor

Köylülerin direnişi sonucu yeri değiştirildi 

Yeniçağ’dan Erdem Avşar’ın aktardığına göre, durum tespit edilmiş olmasına karşın tesise herhangi bir yaptırım uygulanmadığı gibi, önlem alınmasını isteyen köylüler de sindirilmeye çalışılıyor. Gazetenin ihbar hattına ulaşan yöre halkı, sözkonusu sızıntının ardından madende çalışan bazı işçilerin işten kovulduğunu, kalanların kovulmakla tehdit edildiğini ve mobbing uygulandığını söyledi.

AKP’li Ulukışla Belediye Başkanı Ali Uğurlu’nun sessiz kalmasına da tepki gösteren köylüler, tesiste gereken önlemin bir an önce alınmasını istedi; gelecek nesillerin kanser tehlikesiyle yaşamak istemediklerini dile getirdi.

Maden ocağı, 2009’da Hasangazi ve Porsuk köyleri yakınlarında, köylülerin sulama amacıyla kullandığı Porsuk Göleti’ne komşu olan kamu arazisine açılmak istenmişti. Yöre halkı, Niğde İl Özel İdaresi tarafından Doğan Holding’in madenci şirketi Gümüştaş’a satışını önlemek için günlerce eylem yapmıştı. 6 Eylül 2009 günü Niğde’de gerçekleştirilen mitingin ardından Adana-Ankara karayoluna trafiğe kapattıkları için de sekiz köylü 10’ar ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Hapis cezasına çarptırılanlar arasında bulunan Porsuk Köy Meclisi Derneği Başkanı Bülent Erdem, halkın direnmesi üzerine şirketin Tepeköy yakınlarında işletme kurmaya karar verdiğini anlatmıştı.

Tepeköy de Porsuk ve Hasangazi köyleri gibi E- 90 karayolunun kenarında. Yakınlarında yöre halkının yine sulama amacıyla kullandığı Çayan Göleti bulunuyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.