ManşetTürkiye

Newroz Piroz Be! Bayramımız Kutlu Olsun!

0

Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun çözüm süreci için vereceği tarihi mesaj nedeniyle Türk ve dünya basını Diyarbakır Nevruzu’na kilitlenirken, halk geceden Nevruz alanına akın etti. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile BDP’nin birlikte organize ettiği  “Newroz Amed 2013” programında uluslararası katılımcılar ile birlikte iki milyon kişinin yer alacağı tahmin ediliyor.

Bugün yakılacak newroz ateşinin 30 yılı aşkın süren iç savaşı sona erdirip barışı filizlendireceği inancı hakim

Abdullah Öcalan’ın Öcalan’ın tarihi çağrısını içeren mektup 5 sayfa. Mektup, MİT ve bakanlık üzerinden BDP’ye ulaştırıldı. Mektubun okunmasıyla, 3 basamaklı yol haritasının ilk basamağına resmen adım atılmış olacak. Öcalan, süreçle ilgili detayları ve görüşlerini paylaştıktan sonra PKK’ya net mesaj verecek: Hemen çatışmasızlık ilan edin. Çatışmasızlığın ilanıyla birlikte Türkiye’deki 4 bine yakın PKK’lının sınır dışına çekilmesi de başlayacak. Bu sürecin fazla uzamadan 3 ay içinde tamamlanması istenecek. Mektup iki BDP’li tarafından hem Türkçe hem Kürtçe okunacak. Nevruz töreninde mektubu okuyacak kişilerin, son İmralı görüşmesine giden üç isimden ikisi olduğu dile getiriliyor. Son görüşmeye BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekilleri Pervin Buldan ile Sırrı Süreyya Önder gitmişti. Kürtçe metni Pervin Buldan’ın okuması bekleniyor.

BDP ve DTK organizatörlüğünde “Öcalan’a özgürlük, Kürt halkına Statü” sloganıyla kutlanacak olan 2013 Diyarbakır Nevruzu’na saatler kala, Türkiye’nin her yerinden binlerce kişi kente akın etti. Yüzlerce kişi geceden Nevruz alanına giderek önceden yerini aldı.

Dünyanın her yerinden yoğun ilgi olan tarihi kutlamaya basının ilgisi ise üst düzeyde. Yoğun katılım nedeniyle protokol platformunun kapasitesi ek inşaatlarla iki katına çıkartılırken, basın mensuplarının rahat çalışabilmesi için özel bir alan ayrıldı ve bu alanın iç güvenliği için 150 özel personel görevlendirildi.

Diyarbakır’daki kutlamaya Türkiye’nin yanı sıra Federal Kürdistan bölgesi, İran, Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinden siyasetçi, meslek odaları, sivil toplum örgütleri, sendika ve sanatçılar katılacak.

Sabah saat 07.00’da Bağlar, Sur, Kayapınar ve Yenişehir ilçelerinde belirlenen 39 ana noktadan araçlar ring şeklinde saat 12.00’ye kadar Nevruz alanına sefer yapacak. Tarihi Nevruz için çevre ilçe ve illerden gelen binlerce kişi 6 ayrı noktadan yürüyüşle miting alanına giriş yapacak. Çevre il ve ilçelerden gelenler sabah saatlerinde Zümrüt Evleri Kavşağı, Halk Kavşağı, Şato Park’ın bulunduğu ana cadde, karayolları 75’inci yolunda bulunan Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Hamravat Evleri Araç Muayene İstasyonu ve Hamravat Evleri Zana İnşaat’ın bulunduğu noktalarda toplanarak Nevruz alanına yürüyüşe geçti. Aralarında BDP ve DTK Eş Başkanları, milletvekilleri, Kuzey Irak, Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinden gelen konukların da yer aldığı grup ise, Hamravat Evleri Zana İnşaat önünden saat 09.00’da yürüyüşe geçecek.

Gelişmeleri anbean aktarmaya devam edeceğiz

(Yeşil Gazete, Bianet, Agos, T24, Radikal)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.