Hayvan HaklarıManşet

Nesli tükenen siyah gergedanı öldürmek hakkı açık artırma ile satıldı

0
Erişkin siyah gergedan

Erişkin siyah gergedanın agresif olması gerekçe gösterilerek, öldürme hakkı satıldı.

ABD’de yapılan açık arttırmada bir avcı 350 bin dolar karşılığında ‘siyah gergedan avlama izni’ satın aldı. Hayvanseverlerin protestoları eşliğinde yapılan satışın gerekçesi ise Namibya’daki siyah gergedanların korunmasını sağlamak için fon yaratmak.

Radikal Haber Merkezi’nin haberine göre, Namibya’da siyah gergedan avlama izni, ABD’nin Dallas kentinde açık arttırma ile satıldı. Yapılan açık arttırmayı 350 bin dolar ödeyen avcı kazandı. Namibya Vahşi Doğa İdaresi yetkilileri av izninin, ‘belirlenen tek ve erkek’ bir siyah gergedan için geçerli olduğunu söyledi. Dallas Safari Club, açık artırmadan 250 bin-1 milyon dolar gelir bekliyordu.

Yapılan açık arttırmanın gerekçesi oldukça ilginç. Kulübün yöneticisi Ben Carter, “Namibya’daki biyologlar, açık arttırmadan kaçak avcılara karşı bütçe oluşturmak için rekor miktarda gelir bekliyordu, öyle de oldu” dedi.

Carter, öldürülecek hayvanın artık siyah gergedan nüfusunun artışına katkısı bulunmadığını savundu. Siyah gergedanların son derece agresif ve alan hakimiyetine düşkün hayvanlar olduğunu hatırlatan Carter, yetişkin erkeklerin genç ve yavru erkek bireyleri öldürebildiğini belirtti.

Ancak bu gerekçeler, açık artımaya yönelik tepkileri yatıştırmaya yetmedi. ‘www.causes.com’da 75 bin kişi açık arttırmanın durdurulması için imza verdi.

Siyah Gergedanların Soyu Neden Tükeniyor?

Afrika’da yaklaşık 25 bin gergedan yaşıyor. Bunların 20 bini beyaz, 5 bini ise siyah gergedan. Güney Afrika’da 2013 yılında kaçak avcılar 950 gergedan öldürdü. Namibya’da ise son 10 yılda öldürülen gergedan sayısı 10 oldu ancak bu ölümlerin yarısı geçen yıl meydana geldi. Afrika’da kaçak gergedan avı, 2010 yılında, Vietnam’da bir bakanın yakının gergedan boynuzuyla yapılmış  kanser ilacıyla tamamen iyileştiği iddiasının yayılmasının ardından patladı. İddianın bilimsel bir temeli olmadığı vurgulanırken, gergedan boynuzu Vietnam’daki şifalı ilaçlar piyasasında altınla yarışır hale geldi.

“Bir hayvanın para karşılığı öldürülmesi kabul edilemez bir vahşet ve hak ihlali”

Doğa hakları ve hayvan hakları açısından değerlendirmesi için Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Doğa Hakları Çalışma Grubu Koordinasyon Ekibi’nden Oya Ayman ile görüştük. Ayman, habere istinaden yaptığı yorumda, alınan bu kararın, insan türünün ne denli vahşi olabileceğinin kanıtlarından biri olduğunu ifade etti. Açıklamasına “Üstelik açık arttırmayı düzenleyen safari klübünün yetkilisi “siyah gergedanların son derece agresif ve alan hakimiyetine düşkün hayvanlar” olduğunu söylemis. Peki ya insanın yaban hayvanların alanlarına girip onların yaşamını tamamen ihlal etmesine ne demeli?” sözleri ile devam eden Ayman, parayla hayvan öldürme uygulamasının dünyanın pek çok ülkesinde yapılan bir uygulama olduğunu belirtti. Ayman, Türkiye’de de nesli tükenmekte olan Anadolu yaban koyunu da önce devlet tarafından belirlenmiş koruma alanlarında soyunun tükenmemesi için çoğaltıldığını, ardından da her yıl belli miktarda yaban koyununun bu alanda parayla avlanmasına izin verildiğini hatırlattı. Ayrıca Ayman doğa hakları ihlallerine de dikkat çekerek konuşmasına şöyle devam etti:

Bebek Siyah Gergedan

“Bir hayvanın para karşılığı öldürülmesi kabul edilemez bir vahşet ve hak ihlali… Bu yolla avlanmasının tamamen yasaklanması gerekir. Bu hayvanların korunması için ihtiyaç duyulan geliri toplamanın başka pek çok yolu var.

Aslında yunusların para karşılığında güya “eğlence” amaçlı gösterilerde kullanılması, birileri görecek diye hayvanların doğal yaşamlarından kopralıp kafeslerin içinde hayvanat bahçelerinde doğal alanlarından uzakta tutulması, yavru ya da hamile balıkların avlanmasının da bundan pek farkı yok bence…

Bizler doğadaki tüm varlıklar arasında  en agresif ve ürkütücü hatta korkutucu olan türüz. Doğada normal şartlar altında hiç bir tür diğer türün alanını neslini tükecetecek kadar daraltamaz. Günümüzde insan faaliyetleri yüzünden yaban hayatının yaşam alanları giderek daralıyor. Olasılıkla torunlarımız sadece gergedanları değil, leoparlar, ayılar, kuşlar, balıklar ve daha pek çok türü sadece fotoğaflarda görebilecekler. Oysa ekosistemin devamlılığı, yaşamın sürüdürülebilirliği için her bir türün varlığının önemi var. Her bir varlığın doğal döngülerin işlerliğinde bir önemi var.

Doğada bir hayvan bir diğerini sadece beslenebilmek için öldürür ve beslenecek kadar yiyeceği varsa da diğer hayvanları öldürmeye kalkmaz. Bir hayvanı para karşılığı zevk için öldürmeye kalkmanın Nazi kamplarındaki ırkçılıktan hicbir farkı yok… Bizler aynen insan haklarını savunduğumuz gibi bütün diğer canlıların da haklarının olduğunu savunmalıyız. Toprak Ananın hakları evrensel beyannamesine göre, “bütün canlıların yaşama ve varolma hakkı, insanların işkence ve kötü muamelesinden muaf olma  ve belli bir refaha sahip olma hakkı” vardır.

Bizlerin insan türü olarak yaban hayatının işgal ettiğimiz alanlarını onararak onlara terk etmek için çabalamamız gerek. ”

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.