Hayvan HaklarıManşet

Nesli tehlikedeki iki kuş türü ‘avlanacaklar listesi’ne alındı

0

Nesli tükenme tehlikesinde bulunan üveyik ve elmabaş patka, Merkez Av Komisyonu (MAK) tarafından avlanacak türler listesine alındı. 25 üyeli komisyonda karara yalnızca beş üyenin şerhi düşüldü.

Toplantı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde 30 Haziran Çarşamba günü gerçekleştirildi. Toplantıda birçok memeli ve kuş türünün avlanmasına yönelik karar çıktı. Komisyonda sadece kaya sansarının Türkiye genelinde avlanması yasaklandı.

Av listesine eklenen üveyik ve elmabaş patka kuşları ise Doğayı Koruma Birliği‘nin (IUCN) kırmızı listesinde küresel ölçekte nesli tehlike altındaki türler arasında yer alıyor.

Nesli tehlikedeki üveyik kuşu

‘Teklifimiz kabul görmedi’

Komisyon kararlarına ilişkin bilgi veren MAK üyesi Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Sözen, üveyik ve elmabaş patkanın IUCN tarafından nesilleri küresel tehlike altındaki türler olarak listelendiğini belirterek, Türkiye’deki kuş durumunun durumu için yapılan çalışmanın sonucunun beklenmediğini söyledi.

Prof. Sözen, “Bütünüyle yasaklanmasını teklif ettik ama kabul görmedi, oylama sonucunda bu kuşların avlanmasına karar verildi. Komisyondaki 25 üyeden dördü akademisyen, biri Doğa Araştırmalar Derneği’nden yaban hayatı uzmanı beş kişi şerh düştük. İtiraz ettiğimiz temel konu buydu” ifadelerini kullandı.

Nesli tehlikedeki kuşların öldürülmesinin yasaklanması için başlatılan bir kampanya bulunuyor. Kampanyaya şu ana kadar 106 binin üzerinde imza verildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.