ManşetSivil Toplum

nefretsoylemi.org yenilendi

0

Nefret söyleminin tanımı ve sınırlarıyla ilgili ortak bir anlayış geliştirilmesi, sorumlu gazeteciliğin teşvik edilmesi amacıyla Hrant Dink Vakfı’nca 3 yıla yakın bir zamandır Türkiye’de ayrımcılık, ırkçılık gibi konularda medya izleme çalışması yapılıyor.

Vakıf’ın, “Medyada Nefret Söylemi’nin İzlenmesi” çalışması kapsamında oluşturduğu www.nefretsoylemi.org sitesi daha geniş çevrelerin katılımına açık ve ziyaretçilerin daha etkin kullanabileceği interaktif bir hale getirildi.

Bu çalışma kapsamında toplam 24 gazete inceleniyor; gazetelerin tüm haber ve köşe yazıları okunuyor. Doğrudan ve açık bir dille dini ya da etnik gruplara yönelik nefret söylemi içeren haber ve köşe yazıları toplanıyor. Ayrıca medya takip ajansı yardımıyla belli anahtar kelimeler aranarak tüm ulusal ve yerel basın sürekli izleniyor. Nefret söylemi içeren haber ve yazılar, www.nefretsoylemi.org sitesine yüklenerek, toplanan haber ve köşe yazılarının analizleri, dört aylık raporlar halinde www.nefretsoylemi.org sitesinde yayınlanıyor.

Yine bu çalışma kapsamında “İnciten Sözler, Yaralayan Fiiller; Nefret Söylemi ve Nefret Suçları Konferansı”nın sunumlarını içeren “Nefret Suçları ve Nefret Söylemi” başlıklı önemli kaynak kitap da isteyen kişi ve kurumlara iletiliyor.

Neler yapabiliriz?

Medyada üretilen nefret söylemine karşı bir duyarlılık yaratmak, bu söyleme karşı ortak bir tepki geliştirmek isteyen herkes:

  • Nefret söylemi tanımına girdiğini düşündüğü haberleri siteye gönderebilir ve yayınlanan haberlere yorum yazabilir.
  • Haber kaynağı yazara ya da gazetenin yazıişleri yönetimine tepkileyi tek tuşla ve site üzerinden gönderebilir.
  • Nefret söylemi içeren haberlerle ilgili haftalık elektonik bültene üye olabilir.
  • Sitede yer alan nefret söylemi içeren haberlerle ilgili tepkilerini Facebook, Twitter, Myspace benzeri sosyal medya sitelerinde paylaşabilir.

Haber ve köşe yazılarının analizlerini içeren raporlar http://www.nefretsoylemi.org/rapor_aciklamalar.asp adresinden okunabiliyor.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.