LGBTİ+İfade ÖzgürlüğüManşet

Nefret söylemine bir tepki de Alman siyasetçilerden

0

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın geçen cuma Ankara Hacı Bayram Camii’ndeki temsili cuma namazında LGBTİ+‘ları ve HIV+‘ları hedef alan nefret söylemine insan hakları derneklerinin ve hak temelli sivil toplum kuruluşlarının ardından bir tepki de Alman siyasilerden geldi. Die Welt’e demeç veren farklı partilerden Alman siyasetçiler Erbaş’ın açıklamalarını eleştirdi.

‘Durumun Türkiye’deki heteroseksüel olmayan azınlık için ne kadar zor olduğu görüldü’

Yeşiller Partisi’nin Müslüman milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Omid Nouripour, Erbaş’ın açıklamalarının AKP’nin hukuk devleti ilkesi ve azınlıkların korunmasından ne kadar uzaklaştığını gösterdiğini söyledi.

Omid Nouripour

Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sosyal Demokrat Partili Michael Roth ise, Erbaş’ın açıklamalarının Türkiye’deki heteroseksüel olmayan azınlık için durumun “halen çok zor ve hatta tehlikeli” olduğunu tekrar gösterdiğini söyledi. Ancak Roth Türkiye’deki sivil toplum tepkisinin kendisinde bir nebze de olsa iyimserlik yarattığını kaydetti.

FDP’li Konstantin Kuhle de “Homofobi otoriter bir devlet anlayışına sahip insanlara aittir” ifadelerini kullanarak bu tür ifadelerin salgın hastalıkla mücadeleye zarar verdiğini belirtti. 

Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) Meclis Grubu iç politika sözcüsü Mathias Middelberg “Almanya’daki dini temsilcilerden buradaki özgürlük ve tolerans temel değerlerine uymalarını bekliyoruz” dedi.

‘Erdoğan Müslüman Kardeşler’in yolunda’

Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen de Erbaş’ın sözlerini “Erdoğan rejiminin kendini İslamiyet ve anti demokratik Müslüman Kardeşler yönünde radikalleştirdiğini gösteren kanıt” olarak nitelendirdi.

Erbaş’a ilk Ankara Barosu, daha sonra da Diyarbakır Barosu tepki göstererek açıklama yayınlamış, bunun ardından iki baronun da yöneticileri hakkında “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama” suçundan re’sen soruşturma başlatılmıştı.

Erbaş Ankara Hacı Bayram Camii’nde temsili cuma namazında şunları söylemişti:

İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lutiliği, eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti? Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir bunun hikmeti. Yılda yüz binlerce insan gayrımeşru ve nikahsız hayatın İslami literatürdeki ismi “zina” olan bu büyük haramın sebep olduğu HIV virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte hareket edelim.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.