Türkiyeİfade ÖzgürlüğüManşet

‘Dini değerleri aşağılamak’tan bir soruşturma da Diyarbakır Barosu’na

0

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır Barosu yöneticileri hakkında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş‘a yönelik açıklama nedeniyle soruşturma başlattı. Aynı gerekçeyle Ankara Barosu hakkında da soruşturma açılmıştı. 

Başsavcılık, baronun “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Nefret Söylemi Hakkındaki Basın Açıklaması” başlığıyla yaptığı açıklama nedeniyle Türk Ceza Kanunu‘nun (TCK) 216/3 maddesi kapsamında açtığı soruşturmada, baro yöneticilerinin halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağıladığını öne sürdü. 

Diyarbakır Barosu açıklamasında şöyle demişti:

Diyanet İşleri Başkanının taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerde ve açıkça Anayasanın 10. Maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesine aykırı söylemlerde bulunamayacağını; hiç kimsenin cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği ve hastalık durumu sebebiyle ayrımcılığa uğrayamayacağını ve bunun bütün kamu kurumları tarafından da bağlayıcı olduğunu vurguluyoruz.

Kendisini ayrımcı ve nefret söylemi içeren ifadelerinden dolayı kınıyor, nefrete inat yaşamı savunmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz.”

TCK’nin 216’ncı maddesinin 3’üncü fıkrasında “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmü bulunuyor.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.