DünyaManşet

Ne yazık ki biz demiştik: Fukushima’da kaza seviyesi 7’ye yükseltildi

0

Japonya’da hükümete bağlı Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı Fukushima nükleer kazasının seviyesini en yüksek uluslararası seviye olan 7’ye yükseltti.

Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği’ne göre verilen 7’de 7 seviyesi bugüne dek sadece 1986 Çernobil kazası için kullanılıyordu. Kazanın birinci ayının dolduğu gün alınan karar santralın kaza sonrasında saatte 10.000 terabekerel (1 Terabekerel=1 Trilyon bekerel) radyasyonun çevreye yayılmasına neden olduğunun anlaşılması üzerine verildi.

Japonya’nın en büyük haber ajansı Kyodo News’in haberine göre radyoaktif sızıntının devam ettiği belirtilen Fukushima’daki sızıntının şimdilik Çernobil’in yüzde onu kadar olduğu, ancak çalışmaların başarısız olması durumunda Çernobil’den daha fazla sızıntı yaşanabileceği bildiriliyor.

Kaza sonrasında Japonya kaza seviyesini 1979’da ABD’de yaşanan TMI kazasının seviyesi olan 5 ile sınırlı tutmuş, Fransız nükleer güvenlik yetkilileri ise 6 düzeyinde bir kaza olduğu bilgisini vermişlerdi.

Yeşil Gazete’de kazanın üzerinden bir hafta bile geçmeden yayınladığımız bir haberde Prof. Dr. Hayrettin Kılıç’ın Açık Radyo’da yayınlanan Açık Yeşil programındaki yorumuna dayanarak kaza seviyesinin 7 olduğunu ve Çernobil’den daha büyük bir kaza ile karşı karşıya olduğumuzu yazmıştık.

Bu sonuç nükleer lobinin kazanın ciddiyetini gizleme çabalarının bir ay içinde iflas ettiğini göstermesi açısından önemli. Ancak kamuoyunun bu anlayışa sahip nükleer güvenlik birimlerinin bundan sonra verecekleri bilgileri çok daha yakından takip etmesi ve şeffaflıkla ilgili sorunların devam edeceğinin farkında olmamız gerekiyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.