DünyaManşet

NASA, Perseverance’ın Mars’a iniş görüntülerini paylaştı

0

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), “Perseverance” isimli keşif aracının Mars’a iniş görüntülerini yayınladı.

Videoda uzay aracının inişi sırasında üç farklı kameradan çekilen görüntüler yer aldı. Mars atmosferine giren aracın hızını alçaltmak için paraşütünün açılması ile başlayan videoda, Perseverance’in yüzeye temas anı net şekilde görüntüleniyor.

Perseverance, 30 Haziran 2020’de Florida’daki platformdan fırlatıldıktan sonra yaklaşık 7 aylık ve 470 milyon kilometrelik yolculuğun ardından 20 Şubat’ta Mars yüzeyine inmeyi başarmıştı.

Yaşam izlerini arayacak

“Mars 2020” Kızıl Gezegen’de  bir zamanlar yaşamın var olduğuna dair kanıt derlemek için görevlendirilen ilk misyon. Bilim insanları yaklaşık 3,5 milyar yıl önce bir nehrin bu kraterdeki göle aktığını varsayıyorlar. NASA mensubu  Ken Farley’e göre, o zamanlar Mars’ın güçlü bir atmosferi vardı, yüzeyinde göller ve nehirler bulunuyordu ve bugün Dünya’da bildiğimiz organizmaların gelişebileceği yaşanabilir habitatlara sahipti. Mars, bu koşulların var olduğu bilinen tek gezegen.

Araç, Jezero Krateri ve çevresindeki nehir, göl ve delta kalıntılarından kaya ve toprak örnekleri toplayacak. Toplanan örnekler analiz için Dünya’ya getirilecek. Numunelerin  2030’lu yıllarda NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından planlanan ortak bir misyon kapsamında Dünya’ya getirilmesi planlanıyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.