DünyaManşet

NASA’nın uzay aracı Perseverance Mars’a sorunsuz iniş yaptı

0
Fotoğraf: NASA

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi‘nin (NASA) uzay aracı Perseverance (Azim), yedi aylık yolculuğunun ardından 20 kamera ve mini helikopteriyle Kızıl Gezegen Mars’a iniş yaptı.

“Mars 2020” misyonu kapsamında gönderilen Perseveranca, Kızıl Gezegen’de yaşamın izlerini arayacak. Uzay aracının indiği  45 kilometre çapındaki Jezero Krateri, Mars’ın kuzey yarımküresinde yer alıyor.

470 milyon km yolculuk

Operasyonu yöneten  Swati Mohan Perşembe Türkiye saati ile 23.55’te canlı olarak yayınlanan inişin başarıyla gerçekleştiğini duyurdu. Dünya ile Mars arasındaki 190 milyon kilometrelik mesafe nedeniyle, Mars yüzeyine ilk dokunuşun görüntüleri yaklaşık 11 dakikalık gecikme ile yayını seyredenlere ulaştırılabildi.

NASA’nın Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu‘ndan 30 Haziran 2020’de fırlatılan uzay aracı, yaklaşık 470 milyon kilometrelik bir yolculuk gerçekleştirmişti.

İniş anı

Kızıl gezegenin atmosferine girdikten sonra  roket motorlarının hızı yavaşlatılan uzay aracı bir iniş paraşütü ile Mars yüzeyine yöneldi.  İniş manevrasının son aşamasında ise yaklaşık 20 metre yükseklikten Jezero Krateri’ne  kablolarla bir tür vinç tarafından çekilerek indirildi. Vinç daha sonra gezegene kendi inişini yapmak için uzay aracından ayrıldı.

Yedi dakika süren “kritik iniş manevrası” sırasında NASA çalışanları büyük bir heyecan yaşadı. İnişin başarıyla gerçekleştiğinin açıklanması üzerine NASA Araştırma Direktörü Thomas Zurbuchen, korona kısıtlamalarını görmezden gelerek çalışanlara sarıldı. Perseverance inişten hemen sonra  Mars yüzeyinin ilk siyah-beyaz fotoğrafını çekti.

Yaşam izlerini arayacak

“Mars 2020” Kızıl Gezegen’de  bir zamanlar yaşamın var olduğuna dair kanıt derlemek için görevlendirilen ilk misyon. Bilim insanları yaklaşık 3,5 milyar yıl önce bir nehrin bu kraterdeki göle aktığını varsayıyorlar. NASA mensubu  Ken Farley’e göre, o zamanlar Mars’ın güçlü bir atmosferi vardı, yüzeyinde göller ve nehirler bulunuyordu ve bugün Dünya’da bildiğimiz organizmaların gelişebileceği yaşanabilir habitatlara sahipti. Mars, bu koşulların var olduğu bilinen tek gezegen.

Araç, Jezero Krateri ve çevresindeki nehir, göl ve delta kalıntılarından kaya ve toprak örnekleri toplayacak. Toplanan örnekler analiz için Dünya’ya getirilecek. Numunelerin  2030’lu yıllarda NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından planlanan ortak bir misyon kapsamında Dünya’ya getirilmesi planlanıyor.

2,4 milyar dolar bütçe

NASA bu bağlamda yaklaşık 2,4 milyar dolar (1,98 milyar euro) bütçe ayırdı. Alman Havacılık Merkezi (DLR) de, veri ve görüntülerin değerlendirilmesinde misyona destek oluyor.

ABD, Perseverance ile dokuz kez başarılı şekilde Mars’a uzay aracı gönderen tek ülke oldu. InSight ve Curiosity (Meraklı) isimli iki uzay aracı halen Kızıl Gezegen’in yörüngesinde çalışmalarına devam ediyor.

Fotoğraf: Joe Biden

ABD Başkanından kutlama

ABD Başkanı Joe Biden “tarihi” olarak tanımladığı inişten dolayı Nasa yetkililerini kutladı.

Biden, Twitter’dan paylaştığı mesajda başarıyla gerçekleşen inişle ilgili olarak, “Bugün, bilimin gücü ve Amerikan dehası ile hiçbir şeyin imkanlar ötesinde olmadığı bir kez daha kanıtlanmıştır” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.