EnerjiManşet

Nallıhan Kuş Cenneti’ne kömür santrali!

0

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara’nın doğası ile ünlü Nallıhan ilçesinde termik santral yapılmasına dair imar plan değişikliğini onayladı. Türkiye’deki 70 kuş cennetinden biri olan 200’ü aşkın kuş türünün varlığı tespit edilen Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara’lıların haftasonları şehrin stresinden ve gürültüsünden korunmak, doğa ile baş başa kalmak için tercih ettiği doğal miraslarımızdan biri. Eğer ilgili termik santral projesi bölgeye yapılırsa, önemli tahribatlara sebep olacak.

Kamuoyunu konu hakkında bilgilendirmek amacıyla 350 Ankara tarafından hazırlanan bilgi notunu paylaşıyoruz:

Çayırhan-B termik santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü plan değişikliğini ilan etti. Bu ilana göre Nallıhan’ın Uluköy mahallesinde 720 MW elektrik üretim kapasitesine sahip termik santrali projesi yapılmak isteniyor. Santral Nallıhan Kuş cennetine komşu gelecek.

Plan değişikliği geçerse yapılacak projeye göre yılda 3 Milyon 850 bin ton kömür yakılacak. Bundan 1 milyon tondan fazla uçucu ve yatak külü oluşacak. Yatak külü biriktiği alandan rüzgar yoluyla etrafa dağılırken uçucu kül bacalar yoluyla kilometrelerce öteye yayılacak.

Baca yüksekliğinin 150 metre olacağı belirtilen ÇED raporunda uçucu külün 7,5 km mesafeyi etkileyeceğini söylemekte Bu durumda 5,9 km ötedeki Kuş Cennetine, 110 metre mesafedeki Uluköy’e, 1 km mesafedeki Karaköy’e, 3 km mesafede Davutoğlu köyüne ve benzer şekilde bölgedeki bir dizi köyü etkileyecek. Külün 276 bin dekar tarım arazisine etki etmesi bekleniyor. Kocaçay’ın yakından olan santralin küllerinin çayı etkilemesi, pirinç tarlalarına karışması ve akarak kuş cennetine kadar iletilmesi bekleniyor.

Proje sadece kül ve kül ile beraber bir dizi tehlikeli maddeyi çevreye şaşmayacak, aynı zamanda iklim de değiştirecek. Yaptığımız hesaplara göre yılda 4 milyon ton karbondioksitin atmosfere karışarak iklim değişikliğini hızlandırması bekleniyor. Karbondioksit dışında kömürün çıkartılması ve yakılması sırasına da da metan da atmosfere yayılacak.

 

(350.0rg Ankara, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.