EğitimManşetTürkiye

Naci İnci kıyımı: 16 akademisyen daha Boğaziçi Üniversitesi’nden uzaklaştırıldı

0

Üniversitelerin ders kayıt dönemlerine kısıtlı bir zaman kala gelen karar,  ders programlarında da sıkışıklık yaşanmasına yol açtı. Ders vermesi veto edilen isimler arasında, Prof. Dr. İzzettin Önder de yer alıyor. Önder, direniş süresince verilen açık derslere de katılmış ve aktif rol almıştı.

Ders vermesi veto edilen 16 akademisyen şöyle:

Tam zamanlı öğretim görevlisi Can Candan, emekli öğretim üyeleri Cevza Sevgen, Sumru Özsoy, Alpar Sevgen, Nükhet Sirman, Faruk Birtek, Yaman Barlas, Zeynep İlsen Önsan, yarı zamanlı öğretim üyeleri Eren Soyak, Çağatay Sönmez, Onur Güngör, Can Tunca, Banu Aykın Köylüer, Selahattin Yılmaz, İzzettin Önder, Mehmet Akıncı. 

Söz konusu akademisyenlerin dersleri, bölümlerin talepleri üzerine Fakülte Yönetim Kurulu’nda gündeme geldi. Listedeki öğretim üyelerinin/görevlilerinin dersleri kabul edildi, ancak rektörlükten onay çıkmadı. Listedeki hocalardan yarı zamanlı olarak ders verenlerin ders açmaları da veto edildi.

‘Kadrolaşma yapmak istiyorlar’

Cumhuriyet’e konuşan Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tınaz Ekim Aşıcı ders vermesi veto edilen hocaların ofislerinin de boşaltılması istendiğini söyledi:

“Rektörlük, eğer hocalar ofislerini boşaltmazsa biz boşaltırız dedi. Kısmi zamanlı hocaların da Fakülte Yönetim Kurulu tarafından onaylanan derslerinin açılmamasıyla tüm bölümlerin ders programlarında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bir yandan da artan bir hızla ve mesnetsiz bahanelerle hocalara disiplin soruşturmaları açıyorlar. Bir yandan korku salıp susturmaya çalışıyorlar, bir yandan da çok değerli hocalarımızı hem idari görevlerinden hem de fiziksel olarak üniversiteden uzaklaştırıyorlar. Bahaneler o kadar temelsiz ki hocalarımızın dava açarlarsa kazanacakları konusunda avukatlar hemfikir. Ancak maalesef uzun süren bu tür davaların yönetim için caydırıcı bir özelliği yok. Bu müdahaleler yan yana getirilince tartışmasız bir manzara ortaya çıkıyor. Boğaziçi Üniversitesi’ni hızla tahliye ediyorlar ve kendi artık tamamen hakim oldukları Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato vasıtasıyla kendi kadrolarını yerleştiriyorlar. Bu yapılan her şeyden öte kamu zararıdır.”

Tepkiler

Veto kararı başta Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, öğrencileri ve mezunları ve siyasetçiler olmak üzere büyük tepkiyle karşılandı.

Ünal Zenginobuz için ortak açıklama

Bu arada Ekonomi Bölümü’nün seçilmiş başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz‘un görevden uzaklaştırılmasına karşı Ekonomi Bölümü öğretim üyeleri de ortak bir açıklama yaptı.

Öğretim üyeleri açıklamasında şunları kaydetti:

“Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünün öğretim üyelerinin oylarıyla seçilmiş başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz hakkında ceza ve disiplin soruşturmaları açılması ve bu gerekçeyle 22.08.2022’den itibaren üç ay süre ile görevden uzaklaştırılması kararlarını yanlış buluyor ve esefle karşılıyoruz.

Üniversitede çeşitli idari görevleri yıllardır fedakarlık ve başarı ile yürütmüş hocamıza karşı açılmış olan soruşturma ile görevden uzaklaştırılmasına sebep gösterilen iddia mesnetsizdir.

Alınan kararın oluşturduğu zararı arttıran bir etmen, idari görevinin askıya alınmasının yanı sıra öğretim üyeliğinin de dondurularak tüm akademik ve eğitim faaliyetlerine engel olunmasıdır. Bu anlaşılması zor karar üniversite ve öğrencileri için telafisi mümkün olmayan kamu zararı bulunmaktadır.  Bu kararı kınıyor ve kabul etmiyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi’ni ve Ekonomi Bölümü’nü, bulunduğu noktaya taşıyan değerler demokratik yönetim anlayışı, liyakate verilen önem ve kamuya hizmet bilincidir.

Bu değerler, Boğaziçi Üniversitesi’nin nesiller boyu alanında saygın pek çok akademisyenin, kamu ve sivil toplum çalışanının ve iş insanının okulu ve evi olmasını mümkün kılmış ülkemize katkı sağlamıştır. Bu değerleri aşındıracak ve üniversiteyi vasatlaştıracak şekilde Prof. Dr. Ünal Zenginobuz’a yapılan asılsız ithamla ve uygulanan adaletsiz yaptırım’. Ekonomi Bölümü öğretim üyeleri olarak hepimize karşı yapılmış sayıyoruz.

“Uluslararası düzeyde saygın akademik çalışmaları ile ekonomi bitimine, üstlendiği idari görevler ile Üniversitemizin kurumsallaşmasına katkılarda bulunmuş meslektaşımız Prof. Dr. Ünal Zenginobuz’un görevden uzaklaştırılmasına ilişkin bu yanlış kararın ivedilikle geri çekilerek verilen kamu zararının giderilmesini talep ediyoruz. “

Boğaziçi üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim üyeleri

Prof. Dr. Fikret Adaman, Doç. Dr. Güzin Gülsün Arıkan, Dr. öğr. üyesi Orhan Aygün, Dr. öğr. üyesi Selcen Çakır, Prof. Dr. Ceyhun Elgin, Doç. Dr. Burçay Erus, Prof. Dr. Mehmet Yiğit Gürdal, Doç. Dr. Ozan Hatipoğlu, Dr. Oğr. üyesi Ayşe Yeliz Kaçamak, Doç. Dr. K. Kıvanç Karaman, Prof. Dr. Murat Kırdar

Doç. Dr. Murat Koy, Doç. Dr. Tolga Umut Kuzubaş, Prof. Dr. Ayşe Mumcu, Prof. Dr. Gökhan Özertan, Prof. Dr. Begüm Özkaynak, Dr. öğr. üyesi Meltem Poyraz, Prof. Dr. Burak Saltoğlu, Doç. Dr. Orhan Torul, Doç. Dr. Levent Yıldıran, Doç. Dr. Murat Yılmaz, Dr. Ögr. üyesi Emekcan Yücel.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.