ManşetTürkiye

N.Ç. Davası’nda karar günü

0

Kamuoyunda utanç davası olarak bilinen ve 11 yıldır devam eden “N.Ç. davası”nda yargılanan sanıklara 5 ile 9 yıl arasında değişen cezalar verildi. Mardin’de N.Ç. adlı kızın 2002 yılında 13 yaşındayken 24 kişinin tecavüzüne uğraması nedeniyle açılan ve 10 yılda yerel mahkemenin verdiği kararı, Yargıtay kısmi olarak bozdu. Yeniden görülen davada, tecavüz ve para karşılığı fuhuş yaptırmaktan yargılanan beşi tutuklu 25 sanığa 5 ile 9 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

Duruşma, N.Ç’nin yaşının olay tarihinde küçük olması nedeniyle gizli oturumla yapılırken, cezaların N.Ç’nin rızası olduğu gerekçesiyle alt sınırdan verildiği belirtildi.

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Başkanı Kuzu, 10 yıldır devam eden yargılamanın nihayet bittiğini söyledi ve şöyle devam etti:

“Cezalar 414/1. maddesi gereği alt sınırdan verildi. Beş yıl üzerinden ortalama 5 ile 9 yıl arasında değişen cezalar verildi. 26 sanıktan birinin davası düşürüldü. Diğer sanıklardan bazılara artırıma gidilerek 5 ile 9 yıl arasında cezalar verildi.”

“Hala çocuktaki rızanın var olduğunu kabul ederek bunun üzerinden bir hüküm verilmesi üzücü. Mahkemenin bu kez nispeten daha olumlu bir karar verdiğini düşünüyoruz. Cezaları artırma yoluna gitti, bu anlamda eski kararlara göre daha olumlu bir karar.”

“Buradaki yargılamadan sembol niteliğinde bir kararın çıkmasını bekliyorduk. Açıkça kabul etmek gerekir ki toplumdaki kadına bakış açısının, bu mahkeme kararına da yansımış olduğunu gördük. Mahkeme rızayı kabul etti ama Türkiye kamuoyuna Türkiye vicdanına şunu soruyoruz: 15 yaşından küçük bir çocukta rıza olur mu? Bu, kamu vicdanını tatmin etmeyen müvekkillerin adalet arayışını karşılamayan bir karardır.”

“Umarım bundan sonra benzer vakalarda davalarda daha cesaretli çok daha tatmin edici, kararla verir. Türkiye toplumu yakından takip ediyordu bu davayı. Bu anlamda yine vicdanlar biraz yaralandı. Çünkü tarihin hiçbir evresinde sanığın hiçbir noktasında küçük bir çocukta rızanın olduğu kabul edilemez. Bu anlamda mahkeme kararı eleştiriye açık.
Bizlerde temyiz haklarımızı tekrar kullanacağız.”

Cezalar eski karara göre artırıldı

Avukat kuzu, sanıkların cezaların 414/1. maddesi gereği alt sınırdan verildiğini belirterek, “5 yıl üzerinden ortalama 5 ile 9 yıl arasında değişen cezalar verdi. 26 sanıktan birinin davası düşürüldü. Diğer sanıklardan bazılara artırıma gidilerek 5 ile 9 yıl arasında cezalar verildi. Davayı mağdur N.Ç.’de yakından takip ediyor. Kararı kendisine ileteceğiz” dedi.

N.Ç’nin avukatlarından Şeyma Ürper Gökçe, davanın zaman aşımına uğramaması için duruşmanın karara bağlanması için büyük uğraş verdiklerini söyledi.

Gökçe, “Tarihi bir dava oluşu sebebiyle de emsal teşkil edecek bir karar beklediğimizi, heyete özelikle belirtmiştik. Verilecek olan bu karar Türkiye’de 18 yaş altındaki bütün çocukların korunması için emsal teşkil edilecekti. Ancak burada verilen karar ne bizi, ne de kamuoyu vicdanını tatmin edecek bir karar değildir. Sadece Yargıtay’ın bozma kararına karşılık bir artırıma gidildi. Müvekkilim artık psikolojik anlamda daha fazla etkilenmemesi için, ırgalanmaması üzülmemesi için davanın bitirilmesi, karar bağlanması sevindirici tek yandır. Tarihi bir dava oluş sebebi ile takdiri kamuoyuna bırakıyoruz. Davanın kararı hem kararı vereni, hem de sanıkların vicdanını sorgulayacaktır. Karara yapılabilecek bir itirazda Yargıtay’da bozuma gidilmesi ihtimali de var” dedi.

Olay nasıl olmuştu?

Kamuoyunda, ‘Utanç davası’ olarak bilinen olay, 2002 yılında Mardin’de meydana geldi. O tarihlerde 13 yaşında olan N.Ç, iki kadın tarafından para karşılığı erkeklere pazarlandı.

Aralarında Kaymakamlık yazı işleri müdürü ve bir yüzbaşının da bulunduğu 24 kişi N.Ç ile birlikte oldu.

Olayın duyulması üzerine N.Ç ile ilişkiye girenler ve küçük kızı pazarlayan iki kadın hakkında dava açıldı. Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, yaklaşık 10 yıl süren yargılama sonunda 24 sanığa alt sınırdan 5 yıl ceza verdi ve iyi hal indirimiyle 4 yıl 2 ay-4 yıl 10 aya indirdi. N.Ç’yi erkeklere pazarlamaktan yargılanan 2 kadına ise 9’ar yıl hapis cezası verilmişti.

Yargıtay, yerel mahkemenin kararını kısmı bozarak, yeniden görülmesi için dosyaya Mardin Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.

(Bianet, CNNTurk)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.