Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu’nun yayımladığı günlük rapora göre 1 Şubat tarihinde gerçekleşen darbeden bu yana Myanmar‘da başlayan protestolarda toplam can kaybı 701’e yükseldi.
Raporda 3 bin 12 kişinin ise gözaltında olduğu kaydedildi.AA’nın aktardığına göre raporda ek olarak darbe karşıtı 656 kişi hakkında gözaltı kararının bulunduğu belirtildi.
10 Nisan tarihinde Bago kentinde Myanmar ordusunun protestoculara silahlı müdahalesinde en az 82 kişi yaşamını yitirmişti.
Neler yaşandı?
Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat’ta yönetime el koydu.
Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına aldı ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etti.
Yaptırım kararları
Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası toplum, darbeyi kınadı. ABD, Kanada ve İngiltere, darbede rol oynayan askeri yetkililere yaptırım kararı aldı.
Myanmarlılar, 6 Şubat’ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başladı, güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu can kayıpları yaşanınca protestolara katılım arttı.
Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.