ManşetTürkiye

Müzik yasağına tepki büyüyor: Pandemiyi bahane edip yaşam tarzı dayatmak bilim dışıdır

0

İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Covid-19 bahane edilerek konan gece 12.00 sonrası müzik yasağını, ‘yaz mevsimi ve turizm hareketliliği’ sebebiyle bir saat uzattığını duyurdu.

Valiliklere gönderilen açıklamaya göre “Kolluk birimlerince yapılacak olan denetimlerde işletmenin canlı müzik izni olup olmadığı, belirlenen saat aralığı dışında müzik yayını yapılıp yapılmadığı gibi hususlara özellikle bakılacak.”

Pandemi tedbirlerinin çoğunun kaldırılmasına rağmen müzik yasağının devam etmesi sıkça eleştiriliyor, bilimsel dayanağı olmayan yasağın “hayat tarzına müdahele” olduğu yorumu yapılıyordu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), bu sabah müzik yasağına şu sözlerle tepki gösterdi:
“Kapalı ortamda maske takmamak SARS-CoV-2 bulaşını önemli ölçüde artırmaktadır; ancak saat 01.00’den sonra müzikli ortamda bulaş riskinin arttığı yönünde bilimsel bir veri yoktur. Salgın bilimsel gerçeklikle yönetilir, pandemiyi bahane edip yaşam tarzı dayatmak bilim dışıdır.”

Yaşam tarzına müdahele suçu

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü Sera Kadıgil, eylem ve festival yasaklarını da kapsayan bir soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı.
 yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde Kadıgil, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy‘a şu soruyu sordu:
“Müzik yasağını bir saat esneterek kalıcı hale getirmekle, hükümet olarak getirdiğiniz yasakların kamu sağlığı ve güvenliğiyle ilgili değil yaşam tarzına müdahale olduğu ve TCK madde 115’e göre suç oluşturduğuna yönelik değerlendirmeleriniz nedir?”
Kadıgil, Adana‘daki eylem yasağına ve Eskişehir‘de müzik festivalini de engelleyen yasaklara da değindi.
İlgili haber: Eskişehir’de 15 gün tüm etkinlikler yasak, gerekçe; genel asayişin korunması

Pandemi bitti, genelge keyfiliği bitmedi

Yasağın kaldırılmaması vatandaşlardan, sanatçılardan, siyasilerden tepki topladı.

Müzisyen Aylin Aslım, “Lütûf buyurmuşlar” yorumunu yaparken, Duman grubu da “Müzik neden yasak” diye sordu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Volkan Aslan sosyal medya hesabından şu değerlendirmede bulundu:

“İçişleri Bakanlığı müzik yayın saatlerini genelge ile belirleyemez. Bakanlığın bu konu ile ilgili çıkarmış olduğu genelgelerin tamamı hukuka aykırı. Pandemi neredeyse bitiyor olmasına rağmen genelge keyfiliği bitmedi. Pandeminin bu mirasını hızlı bir şekilde reddetmekte en büyük pay yargıya düşüyor. Zira TBMM‘nin umrunda değil.

Ancak iki yıldır özellikle kanunilik ilkesi ile ilgili yöneltilen eleştiriler yargıda cevap bulmadı, yüksek mahkemelerimiz pandemi tedbirlerinin kanuniliğini değerlendiren doğru düzgün “bir” karar dahi vermedi. Demek ki bu sorun yüksek yargının da umrunda değil…”

Dalga geçer gibi

CHP milletvekili Ali Mahir Başarır, “Çok büyük iş! Acaba hangi “bilimsel” veri bu karara sebep oldu” derken, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Helün Fırat da şu açıklamada bulundu: “Hükümet dalga geçer gibi bir karar aldı, gerekenin yapılmasını ve yasakların tamamen kaldırılmasını talep ediyor, müziğe ve hayata özgürlük istiyoruz.”

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, “Milletin aklıyla alay ediyorsunuz ya sandıkta büyük kaybedeceksiniz!” ifadeleriyle tepki gösterirken CHP milletvekili Veli Ağbaba da “Herhalde korona virüsün AKP varyantı, gece yarısı 1’den sonra ve sadece müzisyenler aracılığıyla bulaşıyor(!) Sanata düşmanlığa kılıf buluyorlar” yorumunu yaptı.

CHP milletvekillerinden Gülizar Biçer Karaca da durumu “Yasakçı zihniyetten muhteşem ‘normalleşme’ hamlesi” diye değerlendirdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.