KentManşet

Müze Müdürlüğü denetimindeki 1800 yıllık köy, yıllarca talan edilmiş

0

Antalya‘nın Konyaaltı ilçe merkezindeki 3’üncü yüzyıl Roma dönemine tarihlenen ve 15 lahitin bulunduğu Antalya Müze Müdürlüğü‘ne bağlı alanın, uzun yıllardır defineciler tarafından tahrip edildiği ortaya çıktı.

Konyaaltı merkezindeki Üzümcek Dağı‘nın arkasında kalan tarihi köy yerleşimi, 1993 yılında  Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü‘nden Prof. Dr. Nevzat Çevik tarafından tespit edilmiş ve belgelenmişti.

Bölümden Prof. Dr. Gül Işın ve öğrencilerinden oluşan bir ekip, bu ayın başında yeni bir belgeleme çalışmasına başladığında lahitlerin kırıldığını, parçalandığı ve alanın uzun yıllardır definecilerin talanına uğradığını tespit etti.

Müze Müdürlüğü denetimindeki tarihi yerleşim alanında gerekli önlemlerin alınmadığı, köylülerin alana giden yolu taşlarla kapatarak, definecileri engellemeye çalıştığı görüldü.

Prof. Dr. Işın,  Alanın kurum ve kuruluşlar tarafından bilindiğini, ilk belgelendiği yıllarda bilim dünyasına tanıtıldığını da anlattı.

Belgeleme konusunda yeni teknolojilerin gelişmesi ve öğrencilerin bu yeni  yöntemlerde uzmanlaşmak istemesi sebebiyle saha pratiğini artırmak ve bu alanla ilgili gözden kaçmış hususları değerlendirmek için alanda çalışmaya başlanmasıyla haziran başından beri jandarma kontrolleri artırıldı.

Işın, birkaç kez suç üstü yapıldığını da belirtti:

“Amacımız doğru ve nitelikli belgeleme sonrasında koruma tedbirlerini artırmak ve alanı belki ziyaretçiyle de buluşturma imkanı yaratmak. Meraklı çok kişi var. Elbette bu bölgede yanı başında yaşayanlar belki görmek ister, ama önce alanın korunması gerekiyor.”

Öte yandan bölgede benzeri çok fazla küçük yerleşim alanı var ve burası onlardan bir tanesi. Köy olduğu düşünülen yerin ismi henüz bilinmiyor fakat Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğu net:

“Gözlemlediğimiz kadarıyla M.S 3’üncü yüzyıl başlarına ait. Hemen tüm lahitlerin yapılış tarihleri aşağı yukarı bunu gösteriyor. Hem yazıtlar hem de betimlemelerinde. Arrkada da küçük bir yerleşim alanı var. Orada da bazı mimari buluntular, bezemelerle ilişkili yaptığımız analizlere göre Roma İmparatorluğu dönemiyle ilişkili verilerin net olduğunu söyleyebiliriz.”

Nekropol alanında lahit öbekleri ve toplamda 15 lahit olduğunu belirten Işın, buranın arkeologlar için ilginç veriler ve lahitlerin yapılışına dair bulgular sunan bir yer olduğunu da ekledi. 

“Kamusal yapılara dair izleri henüz yakalayamadık.Ama bu yerleşime atıfta bulunabilecek bazı çevre illerden Attalia, Termessos, Phaselis gibi çevre kentlerin kullanım alanında olabilen bir köy niteliğinde. Bazı yazıtlarda farklı önermeler olabiliyor buradaki yerleşmeyle ilgili. Şu anda onu araştırıyoruz. Ama bildiğimiz kadarıyla Attalia kasasına ceza ödemelerinin yapıldığı, yani Attalia ile bağlantılı bir köy.”

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.