Mutlu ve uzun yaşamanın sırrı: Düzenli olarak konsere ve tiyatroya gitmek

İngiltere’nin en büyük konser mekanlarını elinde bulunduran O2 şirketi ile Goldsmith Üniversitesi tarafından ortak yürütülen bir araştırmada ilginç sonuçlar elde edildi.

Konser, tiyatro gibi sevilen bir sahne şovunu 20 dakika boyunca izlemenin, mutluluk hissini yüzde 21 oranında artırdığı belirtildi.

Mutluluk ve insan ömrü arasındaki bağlantıyı araştıran önceki çalışmalar ise mutluluk oranı arttıkça, insan ömrünün 9 yıla kadar uzayabileceğini ortaya koymuştu.

Yani, Aristo mantığıyla denilebilir ki; konsere gitmek insan ömrünü uzatıyor.

Lüküs Hayat

Püf noktası iki haftada bir ve düzenli olarak gitmek

Goldsmith Üniversitesi’ne bağlı araştırmacılardan Patrick Fagan, ‘düzenli olarak’ konsere gitmenin insan ömrünü uzattığını söyledi.

Fagan, “Araştırmamız, konserlerin insan sağlığına ve mutluluğuna olumlu katkıları olduğunu ortaya koydu. Ancak buradaki hassas nokta, konserlere iki haftada bir ve düzenli olarak gitmek” ifadelerini kullandı.

Konsere gitmek, yoga yapmak, köpek gezdirmek insan sağlığı üzerinde etkili

Araştırmada, konsere gitmek, yoga yapmak ve köpek gezdirmek gibi aktivitelerin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri gözlemlendi.

Bu bağlamda, katılımcıların psikometrik verileri ve kalp atış sayıları yorumlandı.

Buna göre, konsere giden katılımcıların özdeğer duyguları ile sosyal ilişkileri yüzde 25 oranında artış gösterdi, zihinsel motivasyonları ise yüzde 75 oranında arttı.

Müziğin fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlık üzerindeki olumlu etkileri ise uzun süredir biliniyor.

Ömrü 10 yıl kadar uzatabilir

Araştırmada, İngilizlerin evde müzik dinlemek yerine, sıklıkla konsere gittiği bilgisi de yer aldı.

Öte yandan, 2013 yılında Finlandiya’da yapılan bir araştırma, müzik derslerine katılan öğrencilerin okulda daha tatminkâr vakit geçirdiğini ortaya koymuştu.

Patrick Fagan, “Tüm bu bulguları birleştirdiğimizde, iki haftada bir gidilen konserlerin, insan ömrünü 10 yıl ya da daha fazla süreyle uzatabileceğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Bu da demek oluyor ki, uzun ve sağlıklı bir yaşam için sürdürdüğünüz spor programlarının yanına canlı konser performanslarını da ekleyebilirsiniz.

 

(Hürriyet, Guardian)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR