DünyaManşet

Mursi mahkeme önünde

0

Mısır’da devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Müslüman Kardeşler Hareketi’nin 14 üst düzey yetkilisi bugün ilk kez hâkim karşısındaydı.

Mahkeme, geçen yıl Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde yaşanan çatışmalarda protestocuların öldürülmesini azmettirmekle suçlanan Mursi’nin duruşması 8 Ocak’a ertelendi.

Mursi mahkeme salonuna girerken mavi takım elbisesini çıkarıp tutuklulara verilen beyaz üniformayı girmeyi reddetti. Salonda bir kafes için bekletilen sanıklar “Yasadışı, yasadışı” sloganları attı.

Mahkeme salonundan bildiren muhabirler, duruşma sırasında adı sorulan Mursi’nin “Ben Dr. Muhammed Mursi, Cumhuriyet’in başkanıyım. Ben Mısır’ın meşru cumhurbaşkanıyım. Bu mahkeme tarafından yargılanmayı reddediyorum” dediğini aktardı.

Mursi’nin sözlerinden sonra hâkim duruşmayı Ocak’a ertelediğini açıkladı.

Mısır devlet televizyonu Mursi’nin, yargılanacağı Kahire’deki Polis Akademisi’ne helikopterle götürüldüğünü duyurdu.

Eski Cumhurbaşkanının binaya gelmesi üzerine polis merkezi önünde toplanan kalabalık da Müslüman Kardeşler ve Mursi’ye destek çıktı.

Mursi’nin yanısıra Müslüman Kardeşler’in kilit isimlerinden İssam el Eriyan, Muhammed el Biltaci ve Ahmed Abdül Aati de yargılanıyor.

Mısır’da demokratik yollarla işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanı olan Mursi, 13 ay sonra protestoların ardından askeri darbeyle devrilmişti.

Darbeden sonra Mursi yanlılarının başkent Kahire’de kurduğu protesto kampları askerler tarafından kanlı bir baskınla dağıtılmış, yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Sonrasında geçici yönetim Mursi’nin de üyesi olduğu Müslüman Kardeşler hareketini yasaklamış, İslamcı örgütün üst düzey yetkililerini gözaltına almıştı.

Taraftarları Mursi’ye yönelik suçlamaların siyasi olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları da güvenlik güçlerini keyfi davranmakla suçluyor.

Eski Cumhurbaşkanı Mursi, 2012 yılının Aralık ayında 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalarda “öldürmeye ve şiddete teşvik” suçlamasından yargılanıyor.

Dava ‘egemen güçlerin sınavı’

Mursi’nin üst düzey danışmanlarından Wael Haddara BBC’ye yaptığı açıklamada, duruşmayı yürüten isimlerin ordu tarafından tayin edilmesi nedeniyle yargı süreci için “maskaralık” ifadesini kullandı.

Haddara, “Ordu neyden korkuyor? Neden konuşmasına izin vermiyorlar? Tutukluların bile hakları vardır” diye sitem etti.

BBC’nin Kahire’den bildiren muhabiri Kevin Connolly, dava sürecinin Mısır’ın iki egemen gücü arasında bir yargı süreci olacağını söylüyor.

Connolly, bir yandan ordunun sokaklarda düzen sağlama becerisinin, diğer yandan da İslamcı hareket Müslüman Kardeşler’in ezici baskı altındaki direncinin sınandığını ifade ediyor.

Cumartesi günü Mısır’da yayımlanan El Vatan gazetesi, Mursi’nin gözaltındayken çekildiğini söylediği görüntülerine yer verdi.

Bu kayıtta eşofmanlarıyla bir koltukta oturan Mursi rahat bir görüntü çiziyor.

3 Temmuz’da devrilen Mursi o tarihten beri gizli bir yerde tutuluyor.

Mursi duruşmasının Tora Hapishanesi’nde görülmesi bekleniyordu ancak daha sonra Kahire’deki Polis Akademisi’nde yargılanmasına karar verildi.

Halk ayaklanmasıyla devrilen eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek de burada yargılanıyor.

Mursi’nin duruşmasından bir gün önce Mısır’ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry demokrasi ve istikrar çağrısı yapmış, şiddetin sona ermesi uyarısında bulunmuştu.

 

BBC Türkçe


More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.