DoğaManşet

Murat Kurum: Üç ayda 185 ağaç ‘anıt ağaç’ olarak tescillendi

0

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2021 yılının ilk üç ayında 185 ağacı ‘anıt ağaç’ olarak tescil ettiklerini duyurdu.

Bakan Kurum, paylaşımda, “Tabiatın sessiz tanığı 9 bin 200’den fazla anıt ağacımızı korumamız altına aldık. 2021’in ilk 3 ayında 185 ağacımızı ‘anıt ağaç’ olarak tescil ettik” ifadelerini kullandı.

Murat Kurum ayrıca bu yıl 1500 anıt ağacın restorasyonunu ve sağlıklaştırmasını yapacaklarını belirtti.

Paylaşımda yer verilen videoda ise Zonguldak, Artvin, Antalya, Burdur, Konya, Denizli, Bartın, Kütahya‘da yaşları 251 ile 4 bin 116 arasında değişen ve Bakanlık tarafından koruma altına alınan anıt ağaçlardan örneklere yer verildi.

Dört kategoriye ayrılıyor

Anıt ağaçları kültürel ve boyutsal özellikleri itibariyle dört kategoriye ayrılıyor. Bakanlık tarafından paylaşılan bilgilere göre bu kategoriler şu şekilde:

  • Boyutsal Anıt Ağaçlar: Bulundukları yerde, yaş, boy, gövde ve tepe tacı gibi boyutsal özellikleri itibariyle kendi türünün alışılagelmiş ölçülerinin çok üzerindeki boyutlara ulaşmış, geçmiş ile günümüz, günümüz ile gelecek arasında köprü kurabilecek en az 100 yıllık doğal ömre sahip olan ağaç.
  • Tarihi Anıt Ağaçlar: Tarihî bir olaya veya şahsiyete ait geçmişe tanıklık etmiş olan ağaç.
  • Folklorik Anıt Ağaçlar: Halkın binlerce yılı bulan gelenek ve göreneklerinin dönemsel olarak da olsa civarında yaşatıldığı ya da yörede yaşanan çok üzücü veya sevindirici bir olaya tanıklık ettiği için halk arasında özel bir yeri olan ağaç.
  • Mistik Anıt Ağaçlar: Dini bir inanışla yöre halkı tarafından yüceltilmiş olan ağaç

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.