EkolojiManşetYerel

Munzur ve Pülümür vadileri ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edildi

0

Dersim‘in zengin endemik bitki türleri ve yaban hayatıyla bilinen Munzur ve Pülümür vadileri “Kesin korunacak hassas alan” olarak tescil ve ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete‘de yayımlanan kararda, “Tunceli İli, Pülümür, Merkez ve Ovacık ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Munzur ve Pülümür Vadileri Potansiyel Doğal Sit Alanının koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda, ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109 uncu maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.

Her iki vadide yapılmak istenen baraj ve HES projeleri, bölge halkının ve ekoloji aktivistlerinin büyük tepkisini çekiyordu. Karar, olumlu karşılandı.

Endemik zenginlik

Munzur ve Pülümür vadileri, çoğu endemik olan zengin bitki çeşitliliğinin yanı sıra kırmızı benekli alabalık, vaşak, çengel boynuzlu dağ keçisi, ayı, kurt, samur, kınalı keklik gibi yaban hayvanlarına da ev sahipliği yapıyor.

Ülkenin çeşitli kesimleri ve Avrupa’dan çok sayıda vatandaşın ziyaret ettiği her iki vadi, doğası ve plaj alanları nedeniyle yoğun ilgi görüyor.

Munzur’a iyi haber: Danıştay yapılmak istenen iki HES’le ilgili iptal kararını onadı
Munzur Vadisi’nde yapılması planlanan tüm baraj ve HES projeleri iptal edildi
Munzur Vadisi’ndeki krom madenciliği projesinin ÇED kararı yargıya taşındı
Munzur Vadisi’nde keşif gerçekleşti: Ya maden ya Munzur!
Pülümür’de de HES’lere tepki
Dersim istemezse olmaz: Pülümür Barajı iptal edildi

‘Yeni baraj ve HES’lerin önü kapandı’

Kararı, Dersim Barosu eski başkanı ve baro çevre komisyonu üyesi Avukat Özgür Ulaş Kaplan, Rûdaw‘a değerlendirdi:

“Bu sevindirici, çevre açısından olumlu bir karar, çünkü bu tarz sahaların korunması ve tahrip edilmemesi, buraya zarar verecek projelerin engellenmesi gerekiyor. Munzur vadisi, 42 bin hektar alanıyla 1970 yılında milli park statüsüne alınan ve korunan bir alandı. Milli park sahası olması nedeniyle belli bir koruma alanı içindeydi ancak buna rağmen bu vadi ve Pülümür üzerinde yapılmak istenen baraj ve HES projeleri vardı.

Uzun yıllar süren hukuk mücadeleleri sonucunda mahkeme kararlarıyla bu projeler iptal edildi. Buna rağmen ,”kamu yararı” gerekçesiyle belli projeleri gerçekleştirme çabaları devam ediyordu.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.