Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiManşetVideo

Munzur Vadisi’nde krom madenciliği: Mahkeme keşif istedi

0

Video haber: Fırat BULUT

*

Dersim’in Ovacık ilçesi Kızılçayır mevkisinde planlanan krom madenciliği projesine karşı açılan davada Erzincan İdare Mahkemesi keşif kararı verdi.

Dosteli Madencilik tarafından Munzur Vadisi Milli Park’ı sınırlarında yürütülmek istenen proje için Tunceli Valiliği 26 Şubat 2023 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) muafiyeti kararı verdi. Karar sonrası köylüler ‘projenin bölgede yıkıma yol açacağı, yaşam alanlarına zarar vereceği, çevredeki endemik flora ve fauna türleri ve yaban hayatı üzerinde olumsuz etkilere yol açacağı’ gerekçeleri ile yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle Erzincan İdare Mahkeme’sine başvurdu.

Bölgede keşif yapılacak

Erzincan İdare Mahkemesi açılan davaya ilişkin 22 Mayıs tarihli ara kararında uzman bilirkişi heyeti atayarak 2 Haziran 2023 tarihinde proje sahasında keşif yapılması kararı verdi.

Keşif öncesi açıklamalarda bulunan dosya avukatı Barış Yıldırım, projenin yol açacağı ekolojik yıkıma dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

Dersim başta olmak üzere çevre illerde yürütülen doğa karşıtı projelere karşı yürüttüğü hukuk mücadelesi ile tanınan Av. Barış Yıldırım projenin gerçekleştirilmek istendiği sahanın ekolojik açıdan son derece önemli olduğunu söyledi.

‘Proje Munzur Nehri su toplama havzası içinde’

Av. Barış Yıldırım

Proje sahasının Munzur Vadisi Milli Park’ı sınırlarına çok yakın olduğuna dikkat çeken Yıldırım şöyle devam etti:

“Yine Munzur Vadisi Milli Parkı’nın temel kaynak değeri durumundaki Munzur Nehri su toplama havzası içerisinde. Bölgede Balveren, Çat, Yalmanlar, Kızılçayır gibi köyler bulunmakta. Şunu özellikle ifade etmek istiyoruz, yörede ülkemizin taraf olduğu BERN Sözleşmesi‘nin Ek 2 listesine göre ‘kesin koruma altında’ bulunan yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, su samuru, kaya kartalı gibi nadir fauna türleri, yine vaşak gibi türler yoğun bir şekilde bulunuyor. Bölge geniş anlamda önemli bitki alanı durumundaki Munzur Havzası‘nın bir parçası. Dolayısıyla bu bölgede 3213 sayılı maden kanunu hükümlerine göre 4. Grup madencilik olarak ifade edilen krom madenciliği ve herhangi bir madencilik projesinin yürütülmesi halinde bölgedeki bu özellikle akarsu kaynakları, endemik türler, flora türleri, fauna türleri ciddi şekilde zarar görecek. “

‘Munzur Havzası ağır ekolojik yıkıma maruz kalacak’

Munzur Havzası’nın Dünya Kültür Mirası Listesi‘nde yer alması gerektiğini ve ülke mevzuatı gereğince de korunması gerektiğini söyleyen Yıldırım projenin ağır yıkımlara yol açacağı uyarısında bulundu. Yöre köylüleri adına Erzincan İdare Mahkemesi’ne dava açtıklarını belirten Yıldırım, şunları aktardı:

“İptal davası açtık. Dava kapsamında mahkeme uzman bilirkişiler refakatiyle 2 Haziran’da bölgede keşif icra edecek. Bu projenin iptal edilmesi gerekiyor. Aksi halde ülkemizin hatta dünyanın en önemli milli parklarından birinin geniş anlamda havzası Munzur Havzası ağır bir ekolojik yıkıma maruz kalacak.”

Dosteli Madencilik tarafından planlanan proje kapsamında hem açık işletme hem kapalı işletme yöntemiyle yıllık 25 bin 900 ton üretim planlanıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.