DünyaManşet

Mukteda es-Sadr’ın istifası sonrası Irak’ta şidddet sürüyor: En az 30 kişi öldü

0
Fotoğraf: Hadi Mizban / AP

Bölgenin etkili Şii dini ve siyasi lideri Mukteda es-Sadr‘ın Pazartesi günü siyasetten tamamen çekileceğini açıklamasının ardından silahlı destekçileri, başkent Bağdat‘ta bir zamanlar ABD ordusunun kalesi olan ve şimdi Irak devlet dairelerine ve yabancı elçiliklere ev sahipliği yapan Yeşil Bölge‘ye baskın düzenledi.

Yetkililer, iki gün süren çatışmaların ardından ölü sayısının en az 30 kişiye yükseldiğini söyledi. Bölgedeki bazı diplomatik çalışanlar da çatışmalardan etkilendi.

Es-Sadr, ülkede şiddet durana dek açlık grevine gittiğini duyurdu.

Sadr destekçileri, Yeşil Bölge’ye roket güdümlü el bombaları ve makineli tüfeklerle ateş açmış, güvenlik güçleri, krizin ciddi bir şekilde tırmanmasıyla dün ateşe karşılık vermişti.

Irak ordusu ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan etti ve başbakan vekili kabine toplantılarını askıya aldı.

İran dün Irak’a sınırlarını kapattı. Kuveyt de vatandaşlarını Irak’tan ayrılmaya çağırdı. Hollanda, Yeşil Bölge’deki büyükelçiliğini tahliye etti. Emirates havayolları dün Bağdat’a uçuşlarını durdurdu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da, Bağdat’a yönelik seyahat uyarısı yayımlayarak “güvenlik durumunun bozulmaya başlaması” nedeniyle vatandaşlara zorunlu hâller dışında çatışmaların yaşandığı şehre seyahat etmekten kaçınmalarını tavsiye etti.

AP’nin aktardığına göre yetkililer, hem ilk gün Sadr yandaşlarının Hükümet Sarayı’nı basması sırasında hem de bir gecede Yeşil Bölge’de çıkan çatışmalarda en az 30 kişinin öldüğünü ve 400’den fazla kişinin yaralandığını söyledi.  

İstifa açıklamasının ardından Pazartesi günü Sadr’a bağlı protestocular hükümet sarayının önündeki beton bariyerleri halatlarla yıkarak sarayın kapılarını kırmıştı.

Mukteda es-Sadr

Sadr’ın milliyetçi söylemi ve reform gündemi, büyük ölçüde Irak’ın en yoksul kesimlerinden gelen ve tarihsel olarak Saddam döneminde siyasi sistemin dışında kalan destekçilerinde güçlü bir yankı buluyor.

Ülkede büyük protestolar sonrası ddevrilen hükümetin ardından kurulan hükümetlerde istikrar sağlanamadı.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.