EnerjiManşet

Muhalif hakime Akkuyu sürgünü

0

Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili Mersin’de açılan davanın yasaya aykırı şekilde danıştay’a gönderilmesine muhalefet eden hakim sürüldü.

15

Taraf Gazetesi’nden Aysun Yazıcı’nın haberine göre Türkiye’nin ilk nükleer santrali olması planlanan ve büyük tepkilere rağmen yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’yle ilgili “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” (ÇED) kararının iptali istemiyle açılan dava Danıştay’a gönderildi. Mahkeme gerekçesinde, “iki dava arasında bağlantı bulunup bulunmadığının saptanması amacıyla dosyanın Danıştay 14. Dairesine gönderilmesine oyçokluğuyla karar verildi” ifadelerine yer verildi.

FARKLILILKLAR VAR

Akkuyu Nükleer Santrali dosyasının Danıştay’a gönderilmesine ilişkin karar, HSYK’nın dava açıldıktan sonra idare mahkemesine atadığı Okan Ok ve Fatih Zencirci tarafından verildi. Bu karara hâkim Mustafa Ersin Yumuş muhalefet etti. Yumuş muhalefet gerekçesinde, ÇED raporuyla ilgili davalardan bir tanesinin Danıştay’da bulunması halinde yerel mahkemedeki dosyanın da Danıştay’a gönderilebileceğini ancak bu iki dosya arasında farklılıklar bulunduğunu vurguladı. Yumuş, “Özellikle düzenleyici işlemlerin bazı hükümleri iptal edilmiş ve uygulama işleminin dava konusu edilen bu hükümlerle ilgisi yok ise bağlantının varlığını kabul etmek hukuken mümkün değildir” dedi.

Muhalefet şerhinde ayrıca, dosyanın Danıştay’a gönderilmesinin “doğal hakim” ilkesine ters olduğunu vurguladı. Yumuş, görevli mahkemenin İdare Mahkemesi olduğunu belirterek, dosyanın gönderilmiş olmasını “Danıştay’ın temyiz mercii olma özelliğini yitirerek tamamiyle ilk derece mahkemesi olarak görev yapması sonucunu doğuracaktır” sözleriyle eleştirdi.

RAPORA SAHTE İMZA ATILDI

Gerekçede Akkuyu nükleer santralindeki skandalları ortaya çıkartacak çok önemli bir ayrıntıya daha yer verildi. Yumuş, “ÇED raporundan sorumlu nükleer enerji mühendislerinin imzalarının, mühendisler tarafından atılmadığı” iddiasına değinerek, imzalarla ilgili inceleme yapılması gerektiğini vurguladı.

Yumuş itirazında, “Bu konuda TMMOB tarafından yaptırılan kriminal inceleme de göz önünde bulundurulup bilirkişi marifetiyle imza incelemesi yaptırılmak suretiyle davanın görümüne devam edilmesi gerektiği görüşüyle, aksi yönde oluşan çoğunluk kararına katılmıyorum” ifadelerini kullandı.

Dava süreciyle ilgili skandallar tam da burada yaşandı. Yumuş HSYK’nın son kararnamesiyle Mersin İdare üyeliğinden alınarak Kocaeli vergi üyeliğine atandı. İki hakimle ilgili de ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Nükleer davası açıldıktan sonra mahkemeye iki hakim atayan HSYK, CumhurbaşkanıErdoğan’a yakınlığıyla bilinen Danıştay Üyesi Selami Demirkol’un yeğeni Okan Ok’u atamıştı. Geçtiğimiz yıl HSYK’nın yaz kararnamesiyle değiştirilen mahkemenin başkanlığına ise, seçim sürecinde YBP’nin Mersin temsilcisi olarak görev yapan Fatih Zencirci atanmıştı. Karar bu iki hakim tarafından alındı. Tecrübesiz olduğu belirtilen hakimlerin atanması, “Nükleer santrale ilişkin davada sorun çıkmaması için heyetin ayarlandığı” iddialarını gündeme getirmişti.

(Taraf)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.