ManşetDoğa Mücadelesiİklim ve Enerji

Yeşiller’den kampanya: Rusya ile planlanan Akkuyu nükleer santral projesi iptal edilsin!

0

Yeşiller Partisi, Rusya devletine ait Rosatom ile anlaşmalı yapılan Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nin iptal edilmesi için bir kampanya başlattı.

19 Mart’ta Yeşil Ev’de gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile kampanyayı duyuran Yeşiller, açıklamalarında, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve özellikle de Ukrayna’daki kontrol altına aldığı nükleer santraller, Akkuyu’nun ne kadar büyük bir tehlike yarattığını bir kez daha gösterdi” diyerek başlattıkları imza kampanyasını duyurdu.

Basın açıklamasını yapan Yeşiller Partisi eş sözcüleri Özlem Teke ve Koray Doğan Urbarlı, konuşmalarının başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna saldırılarının daha ikinci gününde Rus nükleer caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna getirdiğini hatırlattı.

Rusya’nın Ukrayna’daki Çernobil ve Zaporijya nükleer santralini ele geçirerek yarattığı risklerin büyüklüğüne dikkat çeken Özlem Teke, “ Tarihte ilk kez bu kadar çok nükleer santralin olduğu bir coğrafyada topyekun bir savaş ve işgal yaşanıyor ve bunun ne kadar büyük bir ilave risk yarattığı görülüyor. Nükleer enerjiyi tamamen reddetmedikçe nükleer savaş tehlikesi de ortadan kaldırılamaz” dedi.

‘Saldırgan bir güce nükleer sahası hediye etmek kabul edilemez’

Rusya’nın büyük askeri gücünün yanında dünyanın en aktif nükleer santral pazarlamacılarından biri olduğu vurgulayan Teke, Rusya’nın Akkuyu’daki varlığına şu sözlerle değindi:

“Hükümetin 2008’de açtığı ihaleye başka hiçbir uluslararası şirket teklif vermemiş, Akkuyu projesi olağanüstü ayrıcalıklar tanınarak Rusya devlet şirketi Rosatom’a verilmiştir. Türkiye, Rusya ile 2010’da yaptığı milletlerarası antlaşma ile Mersin Akkuyu bölgesini nükleer santral yapımı için Rusya’ya tahsis etmiştir. Rusya, hem kendi ülkesi dışında yaptığı halde her zaman çoğunluk hissesi kendisinde kalacak bir santrale sahip olacak hem de yüksek alım garantileriyle büyük kârlar elde edecek.

Saldırgan politikaları ve Akdeniz’deki jeostratejik hedefleri düşünüldüğünde yüksek kârın, Rusya için Akkuyu’daki tek motivasyon olmadığı da görülebilir. Rusya, Akkuyu’nun yanı sıra Mısır’ın Akdeniz kıyısında bulunan El Dabaa’da da aynı tip ve büyüklükte bir nükleer santralin yapımına başlamıştır. Suriye’deki askeri varlığı da düşünüldüğünde, bu projeler Rusya’nın Doğu Akdeniz’de askeri ve nükleer varlık gösterme ihtiyacıyla bağlantılı değerlendirilebilir. Saldırgan ve yayılmacı bir nükleer güce, enerji ihtiyacı gibi son derece yetersiz ve yanlış bir gerekçeyle nükleer santral sahası hediye etmek kabul edilemez.”

‘Akkuyu ile enerji bağımlılığı derinleşecek’

Açıklamanın devamında Urbarlı ise Türkiye’nin enerji bağımsızlığının tehlikede olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’nin doğal gaz üzerinden Rusya’ya olan enerji bağımlılığı, bu ülkenin uranyum tedarikinden radyoaktif atıkların depolanmasına ve yeniden işlenmesine kadar her aşamada yetkili olduğu Akkuyu’da daha da derinleşecektir. Hükümet, insanları Akkuyu projesiyle Türkiye’nin de bir nükleer oyuncu olacağına inandırmaya çalışsa da, bu alanda teknolojisi, birikimi ve kurumları olmayan Türkiye, olsa olsa tüm düğmeleri elinin altında tutan Rusya’nın oyuncağı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Açıklamalarının sonunda Yeşiller, “Türkiye, savaş durumunun yarattığı ekstra güvenlik risklerini değerlendirerek Rusya’nın yapımını sürdürdüğü Akkuyu nükleer santralinin inşaatını durdurmalı ve projeyi iptal ederek Rusya ile yapmış anlaşmayı  gerekirse tek taraflı olarak feshetmelidir. Nükleersiz bir Akkuyu, nükleersiz bir Türkiye ve nükleersiz bir Akdeniz hem ülkemiz hem de bütün dünya için daha güvenli, daha barışçı, daha temiz bir gelecek anlamına gelecektir. Rusya’yı Akkuyu’dan gönderin!” sözleriyle herkesi kampanyaya katılım göstermeye çağırdı.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.