Mersin’de inşaatına devam edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS)’ye mühendislik, ekipman tedariki sağlayacak şirketleri tayin etmek üzere Rus “Konzern Titan-2” A.Ş. ile Türk inşaat şirketi olan IC İçtas İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortaklığıyla kurulan ortak şirket arasında Mühendislik, Satınalma ve İnşaat (EPC:Engineering, Procurement and Construction) Sözleşmesi imzalandı . Sözleşmeye göre, Akkuyu Nükleer A.Ş iş Sahibi, Rus “Konzern Titan-2” A.Ş.* ile Türk IC İçtas İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortaklığıyla kurulan Titan 2 İC İçtaş İnşaat Anonim Şirketi yüklenici olarak sorumluluklar üstlendi.
23 Temmuz 2019 tarihinde Akkuyu NGS sahasında bir araya gelen Rusya Federasyonu Rosatom Devlet Kuruluşu Genel Müdürü Aleksei Lihaçev ile T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Türkiye’nin katılımıyla Akkuyu NGS ve Titan 2 İC İçtaş İnşaat Anonim Şirketi tarafından imzalar atıldı.
Akkuyu NGS web sitesinde yayımlanan habere göre taraflar, sahada yapılan çalışmaların ilerleyişini incelemiş, santral ihtiyaçları doğrultusunda yapılacak tedariklerin yerelleştirilmesi, Türk şirketlerinin projeye katılım olanaklarını, yabancı yatırımcıların Akkuyu NGS sermayesine katılımları konularını ve Akkuyu NGS’nin Türkiye ulusal elektrik şebekesine bağlanması konularını değerlendirmiş bulunuyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Akkuyu NGS inşaatı ile ilgili tüm konularda yapılan işbirliğimizin seviyesini yüksek değerlendiriyoruz. Akkuyu NGS kurulumunu yüksek bir işbirliği ile sürdürmekteyiz. Akkuyu NGS iş planına uygun şekilde ilerliyor. Sahadaki çalışmalar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının belirlemiş olduğu güvenlik ve işletme konusundaki kriter ve standartlara göre yapılıyor” derken Akkuyu NGS’nin benzersizliği, bu projenin Yap-Sahip Ol-İşlet (Build-Own-Operate) modeli ile gerçekleştirilmesine vurgu yaptı.
Bu tip bir anlaşmanın dünyada bir örneği daha olmadığını “Bir şirketin, nükleer santralin tasarımı, yapımı, işletmesi, bakımı ve işletmeden çıkarılmasını kapsayan yaşam döngüsünün tüm aşamalarından sorumlu olduğu dünyadaki ilk deneyim“ sözleriyle ifade etti.
Rosatom Devlet Kuruluşu Genel Müdürü Aleksei Lihaçev ise “Türk müteahhitleri ve tedarikçileriyle ile işbirliğinin geliştirilmesine ve Türk personelinin eğitimine büyük önem veriyoruz, zira yerli uzmanlar ve şirketler santralin yaşam döngüsü sürecinde işletmenin her aşamasında yer alacaklardır”şeklinde konuştu.
Akkuyu NGS son dönemde 1. reaktörün inşaat sürecinde meydana gelen çatlaklarla, nihayet geçen hafta ise proje mühendislerinin inşaatın zorla devam ettirilmesine dönük içerden yönelttiği eleştirilerle gündem olmuştu. Detaylı haberimize buradan ulaşabilirsiniz.
*“Titan-2” Holdingi, nükleer enerji sektörü tesislerinin inşaatı alanında faaliyet gösteren bir Rus şirketler grubudur. “Konzern Titan-2” A.Ş., ana yüklenici sıfatıyla Leningrad NGS yeni ünitelerinin inşaatında da genel inşaat, montaj ve inşaat sahasındaki elektrik ve montaj işlerini üstlenmiştir. “Titan-2” Holdingi, Finlandiya’nın Hanhikivi-1 NGS inşaatında da ana yüklenici şirket olarak faaliyet yürütmektedir.
Dünya Nükleer Haberleri’nde yer alan bilgiye göre Türk tarafının inşaat işleri için ortaklık kurduğu Rus Titan 2 şirketi Hanhikivi Projesi’nin ana tedarikçilerinden. Yapımına 2013’te başlanmasına rağmen çeşitli belirsizlikler nedeniyle el değiştirerek Fennovoima Oy Şirketi tarafından üstlenilen Hanhikivi 1 reaktörünün inşaatının 2024’te tamamlanması öngörüsüne göre inşaat lisansını 2018’de alması bekleniyordu. Fakat inşaat lisans başvurusunu 2021’e ertelediği için reaktörün 2028 yılında tamamlanması bekleniyor.
Haber: Pınar Demircan
(Yeşil Gazete)